Ingezonden persbericht



Drie gemeenten aan de slag met landschapsontwikkelingsplan

Bronkhorst, Lochem en Zutphen starten na instemming raden met uitvoering

Gemeente Bronckhorst, Lochem en Zutphen hebben ingestemd met de vaststelling van het Landschapsontwikkelingsplan. De gemeenten willen met dit plan het landschap behouden en ontwikkelen. Dit willen zij doen met projecten die ook bijdragen aan ecologie, duurzame economie, recreatie en toerisme, culturele identiteit en leefbaarheid.

De gemeenteraden spraken allen hun waardering uit voor dit gezamenlijke plan. Bij het opstellen is door middel van een interactief proces veel gesproken met bewoners van het gebied en met verschillende gebiedsorganisaties op het terrein van natuur, landbouw, water en recreatie. "Het belang van een gezamenlijk LOP is dat het gebied als een geheel wordt ervaren en dat het niet ophoudt bij een toevallige gemeentegrens", zo verklaart Wethouder Adriaan Van Oosten van Zutphen.

Berlewalde
Het LOP bestaat uit verschillende onderdelen: de landschapsontwikkelingsvisie (LOV) en het uitvoeringsprogramma (UVP). In de visie koersen gemeenten aan op een moderne versie van het middeleeuwse Berlewalde. Dit was een afwisselend landschap met o.a. heidevelden, natte gebieden, nederzettingen en restanten oerbos. Deze afwisseling vertaalt zich in deze tijd naar een verwevenheid van landbouw, natuur, wonen en recreatie dooraderd met een rijke cultuurhistorie. In het uitvoeringsprogramma staan projecten beschreven die voor een belangrijk deel uit de streek zelf komen. Om ook werkelijk tot uitvoering te komen hebben de gemeenten hiervoor ook stimuleringsgelden op de begroting opgenomen. Inmiddels worden de eerste projecten uitgewerkt. Na de zomervakantie volgt de uitvoering hiervan.

Bewoners aan zet
Nu het LOP is vastgesteld is de streek aan zet om de uitvoering op te pakken. Door nu een aantal projecten klaar te maken voor uitvoering willen de gemeenten ook anderen stimuleren om de handen uit de mouwen te steken en met nieuwe initiatieven te komen en projecten te gaan uitvoeren. Wethouder André Baars van Bronckhorst voegt daaraan toe dat het LOP vooral duidelijkheid oplevert. "Inwoners worden zich bewust van de kwaliteiten van dit gebied en worden geïnspireerd om met goede initiatieven een bijdrage te leveren aan het landschap". Het LOP geeft sturing aan ontwikkelingen in het buitengebied, maar kent geen juridische status.

Projecten gemeenten
Er zijn al verschillende projecten en initiatieven verder uitgewerkt zodat snel met de uitvoering gestart kan worden, zoals:
- het aanleggen van een wandelroute als lokaal ommetje in Voor-Drempt,
- het verbeteren van de 'harde' overgang tussen bebouwing en agrarisch gebied in Olburgen,
- het herstellen van wandelpaden tussen boerderijen nabij 't Schoolt,
- het terugbrengen van landschapselementen tussen de Lochemseberg en het Groote Veld


- en de aanleg van ommetjes in en het aantrekkelijker maken van het landschap van het zgn. Stedelijk Uitloop Gebied (STUIT) voor inwoners van aangrenzende woonwijken van Zutphen en Warnsveld.

Een website zal inwoners straks concrete informatie verschaffen.

Levendlandschap
Het gebied van de drie gemeenten met een totaal oppervlak van 55.000 hectare is van grote landschappelijke waarde en diversiteit. Woningbouw, lokale bedrijventerreinen en wegenaanleg nemen ruimte in of versnipperen het gebied en vormen zo de uitdagingen van een veranderend landschap. Ook landbouwactiviteiten en recreatie spelen daarbij een rol. "Het LOP stimuleert samenwerking om het landschap mooi te houden en waar mogelijk te versterken, met ruimte voor ontwikkeling en met respect voor elkaars belangen. Het landschap is geen museum maar leeft", aldus wethouder Jan Kottelenberg van Lochem. Het landschap en zijn gebruiker gaat een steeds grotere rol spelen in de lokale economie. Daarbij zijn de beleving en het welbevinden belangrijk. De gemeenten denken mee over hoe kansen aan te grijpen zonder de leefomgeving te verrommelen en de herkenbaarheid te verliezen.

Hengelo (Gld), 7 juli 2009