Gemeente Utrecht


Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Persbericht:

'College stelt gebiedsplan voor Utrechtse krachtwijk de Gagel in Overvecht vast'

Collegeberichten:


1 P+R Hooggelegen krijgt duizend parkeerplaatsen (in eerste fase) Het P+R gebouw, dat is voorzien bij verkeersplein Hooggelegen krijgt in de eerste fase duizend parkeerplaatsen. Het gebouw wordt in een tweede fase uitgebreid naar tweeduizend parkeerplekken. Een gebouw van die omvang is op de geprojecteerde locatie in Papendorp goed inpasbaar. Omdat het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht uitgaat van een P+R voorziening van vierduizend plaatsen in Utrecht-"West wordt nog gezocht naar een geschikte locatie voor het resterende aantal P+R plekken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft verder het Integraal Programma van Eisen (IPvE) vastgesteld voor de nieuwbouw. Het IPvE gaat onder meer uit van een gebouw van hoogwaardige architectuur in aansluiting op de kantoorbebouwing in Papendorp. Verder moet het gebouw duidelijk zichtbaar zijn vanaf de A2. Er wordt uitgegaan van een rechtstreekse afrit vanaf de A2 naar het parkeergebouw en een comfortabele verbinding naar de HOV halte op Marinus van Tyrusviaduct. Verder dient ruimte gereserveerd te worden voor voor- en natransport met minibusjes naar stad en bedrijven. Naast deze eisen vraagt het IPvE aandacht voor het gebruik van duurzame materialen een laag energiegebruik en zoveel mogelijk toepassing van natuurlijke ventilatie.

Inmiddels hebben zich voor de bouw - die conform regelgeving Europees is aanbesteed - veertien partijen aangemeld. De vijf best scorende architectenbureaus zijn uitgenodigd een schriftelijke offerte uit te brengen. Een jury zal de inzendingen beoordelen.

De raadscommissie Stad en Ruimte wordt over het b en w besluit geïnformeerd.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


2 Transwijk groene oase in de stad
Het college heeft vandaag de Ruimtelijke visie Transwijk vastgesteld. De centrale ambitie van de visie is om de identiteit van Transwijk als groene oase van rust binnen de verstedelijkte omgeving te versterken. Het groene, rustige karakter van de wijk biedt kansen om hoogwaardige woonmilieus te ontwikkelen. Ook staan in de visie voorstellen voor verbetering van de bereikbaarheid, infrastructuur, veiligheid en het groen. De concept-visie is eerder besproken met de buurt. Naar aanleiding van de inspraakreacties is de visie op een aantal punten aangepast. Het bebouwen van de zuidpunt (oostelijk deel) is geen onderdeel meer van de visie. Het herontwikkelen van het terrein van Albert van Koningsbruggen blijft wel mogelijk.

Meer informatie: Jeroen Bos, 030 - 286 16 833


3 Gemeente steunt Centrum voor Aarde en Duurzaamheid Het Centrum voor Aarde en Duurzaamheid dat gerealiseerd wordt op de campus van de Universiteit Utrecht krijgt van de gemeente Utrecht een bijdrage van ruim ¤ 538.0000,-. Verschillende partijen op het gebied van geowetenschappen en duurzaamheid, zoals de Universiteit Utrecht, TNO, het RIVM en Deltares, gaan hierin samenwerken. Deze samenwerking en de aanwezigheid van toonaangevende kennisinstellingen en bedrijvigheid in de regio zorgt voor een concentratie van kennis en bedrijvigheid op het gebied van duurzaamheid. Het Centrum zet zich de komende jaren ook in om andere partijen - zoals het bedrijfsleven en innovatieve starters - te betrekken. De activiteiten van het Centrum voor Aarde en Duurzaamheid die zich bevinden op het snijvlak van duurzaamheid en life sciences vergroten de aantrekkingskracht en concurrentiekracht van het Science Park, de stad en de regio.

Voor de regio Utrecht is kennisontwikkeling een belangrijke factor voor de concurrentiekracht. Ook ondersteunt de komst van het Centrum voor Aarde en Duurzaamheid de deelname van de Universiteit Utrecht (Faculteit Geowetenschappen) aan de brede internationale coalitie 'Knowledge and Innovation Community Climate Change and Adaptation'. Dit is een Europees netwerk van vooraanstaande kennisinstellingen, het bedrijfsleven en (semi) overheden uit minstens drie verschillende landen .

De cofinanciering van de gemeente is bestemd voor het opzetten van een expertisepunt voor kennisinnovatie en het ontwikkelen van een Data Modelling & Prediction Centre (DMPC). Het expertisepunt vormt de schakel tussen de aangesloten kennisinstellingen en bedrijven. Het DMPC verzamelt en analyseert gegevens over bodem, lucht en water voor het vervaardigen van scenario's en het voorspellen van milieuontwikkelingen in samenhang met sociaaleconomische ontwikkeling.

Met de steun van de gemeente en de provincie kan de Universiteit Utrecht een bijdrage vragen uit het 'Kansen voor West' programma (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). In dit Europese subsidieprogramma bundelen de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hun krachten met de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland om de Randstad weer terug te krijgen in de top vijf van Europese regio's. Kern van het programma is versterking van de economische structuur die moet leiden tot groei van het Europees concurrentievermogen en meer werkgelegenheid.

Het Centrum voor Aarde en Duurzaamheid is in 2012 gereed.



Gemeente Utrecht