Provincie Gelderland

+0200"


Ga naar de internetsite van de provincie Gelderland
Arnhem, 7 juli 2009

PROVINCIE REKENT BETAALBARE WONINGEN AF

Twee jaar geleden hebben Provinciale Staten 30 miljoen euro beschikbaar gesteld om de betaalbare woningbouw te stimuleren. Met 4 regio*s en de gemeenten Brummen en Lochem zijn afspraken gemaakt over de aantallen te bouwen betaalbare woningen. De toekenning van de provinciale bijdrage vindt jaarlijks plaats op basis van het aandeel opgeleverde woningen. Tot voor kort gold de afrekening voor de totale regio, niet per gemeente. In het kader van de recessie is besloten om die regionale toekenning te laten vervallen, zodat gemeenten die wel het afgesproken aantal woningen halen niet de dupe worden van de gemeenten die het niet gelukt is. In 2008 is het de regio*s Achterhoek, Noord-Veluwe en de gemeenten Brummen en Lochem ruimschoots gelukt zich aan de afgesproken aantallen te houden. In de regio Rivierenland en de Vallei is het helaas niet gelukt. Dat heeft gevolgen voor de provinciale bijdrage.

De Stimuleringsregeling Goedkope Woningbouw is 2 jaar geleden van start gegaan. Provinciale Staten hebben 30 miljoen euro beschikbaar gesteld om de bouw van 8000 betaalbare woningen te stimuleren. Betaalbare woningen kosten maximaal 170.00 euro v.o.n (koopwoning) of maximaal 631 euro (excl.) voor een huurwoning. Met de regio*s Rivierenland, Achterhoek, Vallei en Noord-Veluwe, aangevuld met de gemeenten Brummen en Lochem, zijn afspraken gemaakt. In het jaar 2007 leverde de productie geen problemen op, maar gedurende 2008 was te zien dat het voor sommige regio*s moeilijk werd de afgesproken aantallen woningen op te leveren. En dat zou consequenties hebben voor de hele betrokken regio. Zo had bijvoorbeeld de regio Rivierenland grote problemen met de productie van betaalbare woningen in sommige gemeenten. Hierdoor kon de gezamenlijke opgave niet worden gehaald. Volgens de regeling krijgen dan ook de gemeenten die zich wel aan de afspraken hebben gehouden geen financiële vergoeding. Maar met de komst van de kredietcrisis en de recessie vond het College van Gedeputeerde Staten dat standpunt niet langer houdbaar. Aan Provinciale Staten is dan ook voorgesteld het regionale karakter van de regeling om te zetten en af te stemmen op de individuele prestaties van de gemeenten.

Voorschotten en afrekenen
Er wordt gewerkt met voorschotten en prestatiebijdragen na oplevering. Deze worden jaarlijks berekend. De regio*s Achterhoek en Vallei en de gemeenten Brummen hebben zich ruimschoots aan de afspraken voor 2008 gehouden, met de oplevering van respectievelijk 388, 541 en 206 betaalbare woningen. De gemeenten in deze regio*s krijgen daarmee de prestatiebijdrage van 2008 en het voorschot voor 2009 overgemaakt. De gemeenten in de regio Vallei hebben 75% van de afspraken gerealiseerd, dat betekent dat zij wel het voorschot voor 2009 ontvangen. Alleen Nijkerk en Wageningen hebben in de regio voldoende woningen opgeleverd, zodat zij ook de prestatiebijdrage ontvangen.

Achterstand Rivierenland
Voor de regio Rivierenland zijn de gevolgen het grootst. De regio heeft zo weinig betaalbare woningen opgeleverd dat van de 11 gemeenten er maar vier de prestatiebijdrage en het voorschot voor 2009 ontvangen, namelijk: Buren, Geldermalsen, Neder Betuwe en Zaltbommel. Daarnaast ontvangen Culemborg en Druten wel het voorschot voor 2009 omdat zij meer dan 70% van de opgave hebben opgeleverd. De overige 5 gemeenten in Rivierenland ontvangen helemaal niks.

In totaal wordt aan de gemeenten die hebben voldaan aan de afspraken ruim 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het bouwen van betaalbare woningen.



Provincie Gelderland