Startsein vernieuwing hoofdgebouw Rijksmuseum

Minister Plasterk van OCW en Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, hebben vanmiddag de eerste officiële bouwhandeling verricht van de verbouwing, vernieuwing en restauratie van het Rijksmuseum. Door een druk op een knop werden 7.000 ballonnen opgelaten met daaraan 1.000 entreekaartjes voor het Rijksmuseum na heropening. Met deze symbolische handeling gaat nu ook de vernieuwing van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum definitief van start. Na voltooiing van de werkzaamheden opent het Rijksmuseum in de eerste helft van 2013 weer zijn deuren voor het publiek.

In februari 2008 werd de verbouwing van het museum opgesplitst in zeven percelen. Zes percelen zijn op dit moment succesvol aanbesteed. Op 19 mei j.l. kon minister Plasterk de Tweede Kamer informeren dat de onderhandelingen voor het grootste perceel, de restauratie, constructie en afbouw van het hoofdgebouw, inclusief de nieuwbouw, eveneens waren afgerond. Hiermee kan de vernieuwing van het Rijksmuseum definitief beginnen.

Nadat begin 2011 de restauratie van gevels en daken van het hoofdgebouw gereed zijn, volgt een jaar later de bouwkundige oplevering. Vanaf de zomer van 2012 kan worden begonnen aan de inrichting van de tentoonstellingsruimtes met onder meer de vitrines. Ten slotte start vanaf eind 2012 de herinrichting van het Rijksmuseum met 7.000 objecten van kunst en geschiedenis.

Tot de opening van het hoofdgebouw toont het Rijksmuseum in de Philipsvleugel aan het Museumplein zijn topstukken uit de Gouden Eeuw onder de titel De Meesterwerken. In de vestiging van het Rijksmuseum op de luchthaven Amsterdam-Schiphol, in musea in binnen- en buitenland en op internet blijft de collectie van het museum tot aan 2013 te bewonderen.

Overzicht percelen vernieuwing Rijksmuseum

1. Civiele werken ondergronds t/m maaiveld (Energiecentrum, Energiering, kelder Aziatisch paviljoen): Bam Civiel B.V.
2. Werktuigkundige, regeltechnische en sanitaire installaties: Kuijpers Installaties.
3. Elektrotechnische installaties inclusief data-infrastructuur: HOMIJ Technische Installaties.
4. Lift- en transporttechnische installaties: Möhringer Liften B.V.
5. Bouwkundige werkzaamheden Hoofdgebouw; nieuwbouw, restauratie, constructie en afbouw: J.P. van Eesteren B.V.
6. Restauratie en onderhoud daken en gevels Hoofdgebouw: Koninklijke Woudenberg
7. Restauratie Villa en Teekenschool (september 2009 aanbesteed)

De Beheerorganisatie Het Nieuwe Rijksmuseum is een samenwerking tussen de Ministeries OCW en VROM en De Stichting Het Rijksmuseum.

Noot voor redacties