Talentvolle academici eerst voor de klas

Uitblinkende studenten gaan na hun afstuderen eerst voor de klas voordat zij hun carrière voortzetten in het bedrijfsleven. Dit najaar start daarvoor de proef 'Eerst de Klas', waarin talentvolle academici gedurende twee jaar een paar dagen per week lesgeven op middelbare scholen. Daarnaast halen zij hun onderwijsbevoegdheid en nemen ze deel aan een leiderschapsprogramma in het bedrijfsleven. Doel van de proef is om in te spelen op de groeiende vraag naar academici voor de klas.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt maakte hierover vandaag afspraken met scholen, universiteiten en de bedrijven Philips, DSM, Ahold, Akzo Nobel, KPN, ABN Amro en Shell. Van Bijsterveldt: 'Goed leraarschap is goed leiderschap en andersom. Het onderwijs en het Nederlandse bedrijfsleven kunnen op dat vlak veel aan elkaar hebben. Ik ben dan ook trots op deze gezamenlijke inzet. Dit project vergroot de status van het leraarschap en levert een positieve bijdrage aan het tekort aan academisch geschoolde leraren waar wij met zijn allen voor staan.'

Tijdens het intensieve programma 'Eerst de Klas' halen twintig geselecteerde academici in twee jaar hun eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Zij krijgen een full time aanstelling bij een middelbare school. Het eerste jaar geven de academici drie dagen per week op school les, het tweede jaar vier dagen per week. Gedurende twee jaar wordt één dag per week (en een deel van de vakanties) besteed aan het leiderschapsprogramma van het bedrijfsleven. De precieze invulling van het programma kan in samenspraak met bedrijf, school, universiteit en student worden vastgesteld. De twintig deelnemende academici worden vanaf september gerekruteerd en gaan vanaf november dit jaar aan de slag op middelbare scholen.

'Eerst de Klas' is de Nederlandse variant van succesvolle buitenlandse voorbeelden zoals het Engelse Teach First en het Amerikaanse Teach for America. Het is voor het eerst dat in Nederland het tekort aan academische docenten wordt aangepakt door het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid samen. Het is één van de maatregelen die Van Bijsterveldt neemt om de kwaliteit van de lerarenopleidingen te verhogen en de instroom van academici in het onderwijs te vergroten.

Medio volgend jaar wordt de proef 'Eerst de Klas' geëvalueerd. Bij succes wordt een tweede lichting academici gerekruteerd. 'Eerst de Klas' wordt in opdracht van het ministerie van OCW uitgevoerd. De bestuurlijke regie is in handen van een stuurgroep waarin de volgende personen zijn vertegenwoordigd: Loek Hermans (MKB Nederland, voorzitter), Alexander Rinnooy Kan (SER), Sjoerd Slagter (VO-Raad), Jan van Zijl (MBO-Raad), Sijbolt Noorda (VSNU), Bernhard Wientjes (VNO-NCW), Hans Dijkman (Philips, mede vertegenwoordiger namens andere bedrijven).


Noot voor redacties
Noot voor redacties (

RVD Mediafeed