Geen komkommertijd op de werkvloer

Amsterdam, 07 juli 2009

In de zomer stijgt de werkdruk op veel plaatsen. Bij meer dan de helft (52%) gaat de komkommertijd aan de werkvloer voorbij. Een derde (33%) ziet de werkdruk zelfs stijgen.

Komkommertijd, zo wordt de rustige periode in de zomermaanden vaak genoemd. Minder nieuws, herhalingen op de televisie, kortom: rustig aan doen. Toch lijkt het bij veel werknemers geen komkommertijd op de werkvloer. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 76.700 respondenten. Terwijl voor één op de vijf (19%) gepeilde bezoekers de werkdruk gelijk blijft, stijgt bij de grootste groep respondenten (33%) de werkdruk in de zomer. Voor 23% van de respondenten daalt de werkdruk 's zomers. Er zijn dus meer mensen die de werkdruk zien stijgen dan die de werkdruk zien dalen.

Pieken in de zomer

In de zomer stijgt voor een derde (33%) van de respondenten de werkdruk. De meeste Nederlanders gaan in de zomer op vakantie. Op de piek zijn er in de zomervakantie zo'n 2,5 miljoen Nederlanders van huis en een deel daarvan verschijnt dus enkele weken niet op het werk. Als het werk hetzelfde blijft en er een periode minder collega's zijn om dat werk te doen, stijgt de werkdruk. Ook zijn er beroepen waarin de drukste periode standaard in de zomer ligt. Denk aan de ijscoman of de uitbater van een strandtent. Zij zullen in de zomer moeten pieken.

Komkommertijd

Niet overal stijgt in de zomer de werkdruk. Bijna een kwart (23%) van de respondenten geeft aan dat het bij hen op het werk 's zomers minder druk is. In sommige bedrijfstakken, zoals de bouw, ligt het werk zelfs even stil. Op andere plekken hebben werknemers in de zomer minder werk om handen en daar leveren collega's die op vakantie zijn geen extra werkdruk op. Zo zullen medewerkers in een bowlingcentrum, zeker bij lekker zomerweer, het wellicht minder druk hebben.