Landelijk Aktie Komitee Scholieren


Te onduidelijk en te vroeg: doorstroom vmbo

Door Steven op dinsdag 7 jul 2009 (16:40)

Door Lisa van Roon

Op de voorjaarsvergadering van het LAKS afgelopen 15 juni is het nieuwe vijfkoppige bestuur aangesteld. Het nieuwe bestuur bestaat uit Emiel Willms (17) als voorzitter, , Steven de Jong (17) als penningmeester en vice-voorzitter, Jessica Kok (16) als secretaris, Abe Stegenga (16) als algemeen bestuurslid, en ten slotte Lisa van Roon (14), algemeen bestuurslid.

Er zijn natuurlijk veel zaken waar we ons in gaan verdiepen. De belangrijkste punten daarvan zijn een grotere focus op leerlingenparticipatie ("terug naar de schoolvloer") en een kritische blik op de maatschappelijke stages. Daar kan in onze ogen nog veel verbeterd worden. Ons derde speerpunt is de doorstroom binnen het voortgezet onderwijs.

Persoonlijk heb ik hier veel mee te maken. Ik doe VMBO-tl aan het Griftland College te Soest en ongeveer een half jaar geleden heb ik een sector moeten kiezen. Ik heb gekozen voor sector economie, omdat ik op dat moment van plan was om na mijn VMBO een MBO media en journalistiek te doen. Maar des te meer ik bezig was met politiek, leek mij een politiekgerichte opleiding ook erg leuk. Ik twijfel nog erg over welke kant ik op wil, ik ben 14 en vind eigenlijk dat ik nu nog niet kan beslissen wat ik verder wil met mijn leven. Ik denk er nu over om na het vmbo de havo te gaan doen.

Maar nu ik mijn sector en alle vakken al gekozen heb, is het nog maar de vraag of dat nog wel mogelijk is. Is het nog mogelijk, en als het nog mogelijk is, moet ik dan nog veranderen van vakken of niet? Welke vakken zou ik moeten hebben om nog door te kunnen stromen? Het punt wat ik hiermee aan wil kaarten, is dat er eigenlijk helemaal geen duidelijkheid is. Geen duidelijkheid over wat je precies kunt met welke sector en welke sector je moet kiezen voor wat je wilt gaan doen. We zijn jong en, ook al zeg ik dit niet graag, we zijn zeer onervaren. We zullen allemaal nog veel keuzes moeten maken in het leven, maar goede keuzes kun je eigenlijk alleen maken als het echt duidelijk is waar je voor kiest en wat de gevolgen zijn.

Kort samengevat is een van de doelen van het LAKS voor het komende jaar: VMBO leerlingen zo vroeg mogelijk op de hoogte brengen van de mogelijkheden die er zijn om door te stromen naar de havo.