Ingezonden persbericht



Den Haag, 7 juli 2009

Pauselijke encycliek waardevolle bijdrage aan ontwikkelingsdebat

Cordaid deelt de visie van paus Benedictus XVI in de vandaag verschenen encycliek 'Caritas in Veritate' (Liefde in waarheid) dat de economie niet kan functioneren zonder morele en politieke kaders. Het gemeenschappelijk goed, het common good, moet uitgangspunt zijn voor economisch handelen. Winstbejag puur gericht op het individuele belang heeft echter geleid tot wereldwijde destructieve gevolgen.

De paus roept in zijn nieuwe encycliek op tot verantwoordelijkheid van ieder individu en van samenlevingen voor een economie van gerechtigheid. René Grotenhuis, directeur van Cordaid: "Paus Benedictus stelt terecht dat een grondige hervorming van de internationale financiële en economische systemen noodzakelijk zijn. Hij is van mening dat regeringen van ontwikkelingslanden meer zeggenschap moeten krijgen in internationale fora zoals het IMF en de Wereldbank. Daarnaast wijst hij op de noodaak van grotere investeringen in de landbouw in ontwikkelingslanden en het op peil houden van de hulp. Om deze doelstellingen te kunnen realiseren, is sterker politiek leiderschap nodig. Niet voor niets houdt de paus een pleidooi voor een sterker mondiaal gezag."

De nieuwe encycliek sluit aan bij het werk van Cordaid als katholieke ontwikkelingsorganisatie, dat gericht is op het verbeteren van machtsverhoudingen in samenlevingen. Cordaid vindt dat de encycliek een waardevolle bijdrage kan leveren aan het huidige debat over de relevantie van ontwikkelingssamenwerking.