Dienstenbond CNV

Nieuws

7 juli 2009

Stand van zaken harmonisatie Agis-Achmea

De onderhandelingen over de harmonisatie van de Agis arbeidsvoorwaarden richting Achmea liggen goed op stoom. Maar we zijn er nog niet, meestal zit het venijn in de staart.

Het lijkt ons goed u op de hoogte te brengen van de stand van zaken bij de onderhandelingen tussen uw vakbond en een delegatie van Agis/(Achmea) over de harmonisatie van uw arbeidsvoorwaarden richting Achmea.

In het algemeen kunnen we zegen dat de onderhandelingen voorspoedig verlopen. Er kan op een relatief eenvoudige manier tegemoet worden gekomen aan de toezegging dat niemand er op individueel niveau op achteruit zal gaan.

Alle onderwerpen die van belang zijn, zijn doorgenomen en er liggen nu voorstellen van Agis. We zullen een aantal belangrijke onderwerpen hier bespreken.

Pensioen
Voor zover we nu kunnen zien zal uw pensioen eerder beter worden dan gelijk blijven.

Arbeidsduur
Agis heeft een arbeidstijd van 34 uur, Achmea langer. Iedereen gaat met zijn/haar huidige arbeidsduur over. Op individueel niveau, en als dit vanuit Agis gezien kan, kan de arbeidsduur naar uw wens worden aangepast. Dit is nu ook al zo. We zullen er op toezien dat iemand met een 34-urige werkweek bij Achmea niet plotseling als een parttimer wordt beschouwd en daar nadelige gevolgen van ondervindt.

VUT en wachtgeld
Deze twee onderwerpen uit de cao zijn voor de vakbonden heilige huisjes. Deze (uitsterf) regelingen kunnen dus niet afgeschaft worden. Agis heeft ons echter voorgesteld om tot een afkoopregeling te komen waarbij de VUT van een voorwaardelijke naar een onvoorwaardelijke regeling wordt omgevormd. Dit kan voor werkgever en werknemer positief zijn. Op zich hebben we hier wel oren naar, de afkoop moet echter wel gunstig voor u uitpakken. Voor wachtgeld geldt hetzelfde. Hierover hebben we (nog) geen overeenstemming. Alles kan overigens ook best bij het oude blijven.

Salarisgebouw & beloning
Achmea heeft andere functiebeschrijvingen en andere schalen dan Agis. Hier zal de overgang naar het Achmea-systeem geleidelijk plaatsvinden. Na de overgang zullen de Agis-functies ingepast worden in het systeem van Achmea. Dit geldt ook voor de salarisschalen en uw huidige salaris. We zijn nog aan het onderhandelen over de manier waarop uw huidige salarisuitloop en uw garanties ook bij Achmea in stand blijven. Want dat is wel het uitgangspunt van alle onderhandelaars.

Andere regelingen
Vele andere regelingen zijn bij beide bedrijven vergelijkbaar of kunnen gemakkelijk van Agis naar Achmea worden overgebracht.

Vervolg
Op 14 juli wordt er weer verder gesproken. We hopen dan te kunnen vaststellen waar we overeenstemming over hebben en of het mogelijk is om een akkoord te bereiken dat aan u kan worden voorgelegd. Als dat op korte termijn kan, kan de overgang naar de Achmea Personeel BV op 1 januari 2010 plaatsvinden, anders later.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Bernard Jan de Groot per e-mail b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl of op telefoonnummer 010-2651111.