Gemeente Alphen aan den Rijn


Het college van B&W heeft besloten tien noodlokalen voor maximaal één jaar te plaatsen bij het Scala College aan de Kees Mustersstraat. Wethouder Michel du Chatinier (Onderwijs) betreurt de gang van zaken. Wij doen dit in het belang van de leerlingen van het Scala College. Maar het komende schooljaar moet er een definitieve oplossing komen in de vorm van flexibele inzet van schoolgebouwen. Er is namelijk voldoende ruimte om alle Alphense scholieren in permanente scholen te huisvesten. Het plaatsen van noodlokalen zou niet nodig moeten zijn.

Het Scala College heeft extra huisvesting voor 500 leerlingen aangevraagd. Dit komt neer op 20 extra lokalen. Omdat de totale capaciteit onderwijshuisvesting voor het voortgezet onderwijs in de gemeente voldoende is, had het college in juni 2009 besloten de overcapaciteit op de locatie Noord van Scope Scholengroep vorderen. Zowel Scope Scholengroep als het Scala College waren het niet eens met dit besluit en hebben een voorlopige voorziening bij de rechter aangevraagd. Scope Scholengroep tegen de vordering van lokalen; het Scala College voor de plaatsing van noodlokalen.

Vorige week heeft de voorzieningenrechter onder andere bepaald dat de gemeente geen noodlokalen hoeft te plaatsen, omdat de leerlingen van het Scala College binnen de bestaande ruimte opgevangen moeten kunnen worden. De rechter baseert zich voor deze uitspraak op het aantal leerlingen per 1 oktober 2008, wat bepalend is voor de huisvesting van de school gedurende het schooljaar 2009-2010.

Wethouder Du Chatinier heeft met de directeur van het Scala College gesproken over de gevolgen van deze uitspraak. Naar aanleiding van dit gesprek heeft de wethouder het college van B&W voorgesteld om te kijken naar het werkelijke aantal leerlingen van het Scala College bij de start van het nieuwe schooljaar. Dit betekent dat het Scala College 909 m2 extra ruimte nodig heeft, hetgeen neerkomt op tien lokalen. Het college van B&W heeft ingestemd met het plaatsen van deze noodlokalen voor maximaal één jaar.

Het komende schooljaar moet er een definitieve oplossing voor het huisvestingsprobleem in het voortgezet onderwijs komen. Omdat de leerlingenaantallen jaarlijks fluctueren, is er behoefte aan flexibele inzet van de schoolgebouwen. Wethouder Michel du Chatinier is daarom blij met de uitspraak van de rechter. Wij weten nu dat het vorderen van leegstaande lokalen toegestaan is. Deze uitspraak helpt ons verder bij het uitwerken van het masterplan onderwijshuisvesting. Dit masterplan moet ertoe leiden dat de knelpunten binnen de onderwijshuisvesting definitief worden opgelost.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn