Rabobank Nederland


---

Een eigen koers

7-7-2009 | Algemeen

Coöperatieve banken kennen een andere structuur dan hun beursgenoteerde concurrenten. Dat uit zich in andere eigendomsverhoudingen, een andere governancestructuur en een andere opvatting van het begrip 'optimale winst'. Nu coöperatieve banken het in deze tijd van crisis in vrijwel alle landen in Europa wél zonder staatssteun blijken te kunnen stellen, neemt de interesse in het fenomeen weer toe. Waarbij de vraag rijst: hebben de coöperatieve banken gewoon geluk gehad of heeft hun succes iets met hun structuur te maken?

Deze vraag is eenvoudiger gesteld dan beantwoord. Daarom hebben wij een boek geschreven dat in een aantal theoretische, historische en actuele bijdragen ingaat op het verschijnsel coöperatieve bank. Wat is haar bedrijfsmodel? Welke invloed hebben coöperatieve banken op de financiële stabiliteit? Hoe hebben zij tot dusver de crisis doorstaan?

Uit de publicatie komt een genuanceerd beeld naar voren. Het blijkt dat de ervaringen van coöperatieve banken van land tot land uiteenlopen. Ook zij hebben, net als hun commerciële tegenvoeters, verliezen moeten nemen. Toch lijkt hun relatief zware kapitalisatie een factor van belang, evenals hun oriëntatie op het traditionele bankieren en hun governancestructuur. De conclusie lijkt dan ook gerechtvaardigd dat een sterke coöperatieve sector een stabiliserende invloed heeft op het financiële stelsel.

Het boek Een eigen koers. Coöperatief bankieren in turbulente tijden onder redactie van Joke Mooij en Wim Boonstra kunt u bestellen bij de VU Boekhandel & Uitgeverij: info@vu-uitgeverij.nl. Bellen kan ook: 020 - 598 4000. ISBN 90 8659 318 7. Winkelprijs: 29,50

Lees het 1e hoofdstuk van `Een eigen koers'

Wim Boonstra is chef-econoom Rabobank Nederland Deze columnn is gepubliceerd in de KEO Kennismail van juli 2009
---

Meer informatie


* Onderzoek

* Aanmelden Kennismail