Gemeente Breda

Breda toont mediationvaardigheden aan Europese Unie

Eind vorige week hebben vertegenwoordigers van het Europese Instituut voor Publieke Dienstverlening (EIPD) van de Europese Unie een bezoek gebracht aan Breda. Aanleiding was de manier waarop Breda omgaat met mediationvaardigheden.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken doet mee aan de Europese wedstrijd voor de meest innovatieve en efficiënte voorbeelden van publiek dienstverlening - de European Public Sector Award (EPSA) -en heeft Breda als voorbeeld pioniergemeente aangewezen.

Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse zaken hebben de leden van de EIPD tijdens het werkbezoek een kijkje kunnen nemen in de Bredase wereld van mediationvaardigheden. Dit om een goed beeld te krijgen van de betekenis én de opbrengst van het inzetten van deze methode bij zowel zienswijzen als bezwaarschriften. Ook andere pioniers toonden de meerwaarde van het werken met mediationvaardigheden, waaronder de Provincie Noord-Brabant, het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen) en het Waternet.

Uit ruim 400 aanmeldingen zijn 28 projecten geselecteerd binnen vier themas. Het project mediationvaardigheden van het ministerie valt onder het thema Verbetering van prestaties in de publieke dienstverlening (Performance improvement in public service delivery) en is één van de zeven meedingers in deze categorie. De andere themas zijn: Citizen involvement, New forms of partnership working en Leadership and management for change.

Na de werkbezoeken aan verschillende deelnemers aan de wedstrijd worden 20 indieners (vijf per thema) daadwerkelijk genomineerd voor de EPSA prijs. Vervolgens vindt op 5 en 6 november aanstaande de prijsuitreiking plaats.

Belang inzet mediationvaardigheden voor Breda
Breda zet mediationvaardigheden in voor een betere dienstverlening aan haar inwoners. Het biedt meer persoonlijk contact en meer mogelijkheden om een (dreigend) conflict op te lossen met een betere relatie tussen overheid en burger als gevolg. Daarnaast wordt vaak een gang naar de rechter voorkomen. Bovendien levert het bovendien arbeidstevredenheid op voor de medewerkers die mediationvaardigheden inzetten in hun werk.

Breda, 8 juli 2009