FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers pluimveesector bieden werkgevers ruimte voor nieuw bod

Vandaag zijn de werknemers van kippenslachterijen Pingo Poultry (Mierlo), Vleessch du Bois (Veldhoven) en Flandrex (Ommel) weer aan het werk gegaan. Om werkgevers de ruimte te bieden opnieuw met FNV Bondgenoten om de tafel te gaan, hebben de werknemers hun acties voorlopig opgeschort.

Jos Hendriks, bestuurder FNV Bondgenoten: "De boodschap is luid en duidelijk: de werknemers willen een cao met daarin onder andere een goede loonsverhoging en afspraken over de inzet van flexwerkers. De bal ligt nu weer bij de werkgevers."

Gisteren heeft een werknemersdelegatie uit de pluimveesector een petitie aangeboden aan Jan Odink, voorzitter van de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi). Ze roepen de werkgevers op te komen met een beter bod voor de nieuwe cao. Hendriks: "Dat de acties zijn opgeschort, wil niet zeggen dat de werknemers niet bezig zijn met vervolgacties. De werkgevers zijn bij deze dus gewaarschuwd."

Werknemers uit de pluimveesector hebben vier dagen het werk neergelegd op verschillende locaties in het land. In de pluimveeverwerkende industrie in Nederland werken circa 5.000 vaste werknemers en zo'n 2.000 uitzendkrachten.

Onder de noemer 'Gewoon Goed Werk' zet FNV Bondgenoten zich in voor werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werknemers moeten ten minste 10 euro per uur krijgen, flexwerk moet worden beperkt tot `ziek en piek' en de cao moet fatsoenlijk worden nageleefd. In Nederland verdienen 1,4 miljoen mensen minder dan 10 euro per uur en hebben 1,9 miljoen mensen geen vaste baan. Zij werken onder andere in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.