Gemeente Eersel


Wethouder van Hooff blij met bereiken mijlpaal in dereguleringsoperatie

Op 7 juli 2009 heeft de gemeenteraad van Eersel een nieuwe welstandsnota vastgesteld. Sport-, recreatie- en zorgterreinen, bos- en natuurgebieden en een deel van de bedrijventerreinen zijn voortaan welstandsvrij. Ook bebouwing aan de achterkant van woningen is welstandsvrij tot een hoogte van 5 meter. Alleen bij excessen kan de gemeente ingrijpen.

Wethouder van Hooff blij met bereiken mijlpaal in dereguleringsoperatie âDe nieuwe welstandsnota geeft een belangrijke aanzet voor kwaliteitsverbetering van een aantal bijzondere gebieden in de gemeente zoals de historische kernen en bebouwingslintenâ, aldus Roeland van Hooff. âBij de totstandkoming van de welstandsnota heeft de gemeenteraad besloten in de nabije toekomst beeldkwaliteitplannen op te stellen voor deze gebieden. Deze beeldkwaliteitplannen zullen bijdragen aan de gewenste kwaliteitsimpuls en zorgen voor heldere kaders bij toekomstige ontwikkelingenâ.

Â

Als een bouwplan niet in een welstandsvrij gebied ligt, dan vindt er een toetsing plaats aan de sterk verruimde sneltoetscriteria. In deze criteria staat eenvoudig beschreven wanneer een bouwplan voldoet aan de welstandseisen. Er zijn ook sneltoetscriteria opgesteld voor veelvoorkomende agrarische bedrijfsgebouwen. Door de welstandsvrije gebieden en de sterk verruimde en nieuwe sneltoetscriteria is voor veel minder bouwplannen het advies van de welstandscommissie nodig.

Â

De gemeenteraad heeft in 2007 besloten dat er een nieuwe welstandsnota moest komen. Dit gebeurde op initiatief van wethouder Roeland van Hooff. Er werd nadrukkelijk gesteld dat het welstandstoezicht tot het hoogst noodzakelijke moest worden teruggebracht. Ook moest de uiteindelijke nota in samenspraak met inwoners, architecten, woningbouwverenigingen worden opgesteld.