Ingezonden persbericht


Persbericht
Woensdag 8 juli 2009

D66: De Kuip als klaslokaal

Achterstandsleerlingen die door een verandering van leslocatie met sprongen vooruit gaan: het klinkt te simpel voor woorden, maar toch werkt het. Het lesgeven van achterstandsleerlingen in voetbalstadions is in Engeland een groot succes gebleken, maar ook in Zwolle plukken scholieren die een steuntje in de rug nodig hebben, hier de vruchten van. Rotterdam, dat kampt met een groot aantal achterstandsleerlingen en uitvallers, zou volgens D66 ook enorm kunnen profiteren van deze aanpak.

"Het is een relatief goedkope en effectieve oplossing voor een moeilijk te bestrijden probleem", aldus Salima Belhaj (fractievoorzitter), "het zou fantastisch zijn als dit project ook in Rotterdam, met haar trotse voetbaltraditie, zo snel mogelijk van de grond komt." Het succes van deze aanpak is volgens deskundigen te danken aan de 'wow-factor', die kinderen ervaren als ze niet in de schoolbanken, maar in de kleedkamer, persruimte of dug-out van hun favoriete club les krijgen. School wordt op deze manier leuk, waardoor leerlingen significant betere resultaten boeken. Dat dit project ook in Nederland werkt, blijkt uit de positieve reacties uit Zwolle, waar bij FC Zwolle het project reeds loopt.

Wat betreft D66 is dit pas het begin van een groter onderwijsinitiatief. Belhaj: "Ook andere sportclubs, theaters en de haven hebben een wow-factor. Bovendien is dit een prachtige kans om rolmodellen beter te betrekken bij de problematiek van de stad." D66 doet daarom nu een beroep op alle betrokken partijen om zo snel mogelijk om tafel te gaan om ook in voetbalminnend Rotterdam dit project op gang te krijgen.

D66 zal een motie over dit onderwerp indienen tijdens de raadsvergadering van 9 juli.



Ingezonden persbericht