Partij voor de Vrijheid (PVV)

Taxichauffeurs met criminele antecedenten - Kamervragen woensdag 08 juli 2009

Vragen van de leden De Roon en Brinkman (beiden PVV) aan de minister van Justitie over taxichauffeurs met criminele antecedenten.


1.
Klopt het, dat uit een in opdracht van uw ministerie uitgevoerd onderzoek, is gebleken dat maar liefst een kwart van de taxichauffeurs criminele antecedenten heeft (1) ?


2.
Kunt u aangeven welk type antecedenten daarbij voorkomen en in welke frequentie?


3.
Hoe verklaart u dat deze chauffeurs desondanks een Verklaring omtrent het Gedrag hebben gekregen, inhoudende dat er geen bezwaar is om hen als taxichauffeur te laten werken?


4.
Ziet u in de recente berichtgeving over geweldpleging, bedreiging en oplichting in de taxiwereld aanleiding om de criteria voor het verstrekken van deze Verklaring ten behoeve van taxichauffeurs verder aan te scherpen? Zo neen, waarom niet?


5. Overweegt u ook om de aan chauffeurs met criminele antecedenten verstrekte Verklaringen omtrent het Gedrag, desnoods bij wet, ongeldig te verklaren? Zo neen, waarom niet?


6. Bent u bereid om een Verklaring omtrent het Gedrag die verstrekt is t.b.v. werkzaamheden in de taxibranche, in te trekken terstond nadat de desbetreffende taxichauffeur is veroordeeld? Zo neen, waarom niet?

(1) www.metronieuws.nl 8 juli 2008

Antwoorden op kamervragen kunt u vinden op de site overheid.nl