Ministerie van Defensie

Mariniers op weg naar Afghanistan

8 juli 2009, 17.12 uur

De eerste grotere eenheid van de 22e Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers uit Doorn is gisteren vertrokken naar Uruzgan. Vanaf Vliegbasis Eindhoven werden ongeveer 50 mariniers uitgeleide gedaan door de commandant van het korps, brigade-generaal der mariniers Rob Verkerk. 22e Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers uit Doorn

Vanaf eind deze maand is een compagnie mariniers vast onderdeel van de Nederlandse Battle Group. In de afgelopen maanden heeft de 22e zich samen met collega's van land- en luchtmacht voorbereid in een intensief opwerkprogramma voor Uruzgan. Rond november worden deze mariniers afgelost door de 23e Infanteriecompagnie, eveneens uit Doorn.

Al vanaf het allereerste begin van de Nederlandse inzet in Afghanistan zijn mariniers betrokken bij de missie. Zowel als Special Forces, in de Operational Mentor and Liaison Teams, de Provincial Reconstruction Teams en in de staven.

Het Korps Mariniers vormt de `lange arm' van de vloot landinwaarts en versterkt van oudsher scheepsbemanningen op specifieke terreinen, zoals het `boarden' (enteren) van schepen. Daarom maakt het Korps deel uit van de Koninklijke Marine.