Gemeente Apeldoorn

| | | | | |

Gratis lidmaatschap sport of cultuur voor 1600 jongeren

De gemeente Apeldoorn introduceert als proef SPC4U, een waardecheque voor sport en cultuur ter waarde van maximaal 350 euro. Deze cheque is speciaal ontwikkeld voor jongeren van 12 tot 18 jaar, waarmee zij in 2009 een jaarlidmaatschap voor sportvereniging of cultuurinstelling kunnen betalen. Ouders met een netto inkomen tot 125% van het sociaal minimum die jongeren hebben in deze leeftijd hebben recht op deze waardecheque.

Apeldoorn heeft een groot hart voor sport en cultuur. Veel inwoners zijn sportief of cultureel actief. Toch is er soms een financiële drempel om aan sport en/of cultuur deel te nemen. Op verzoek van de gemeenteraad heeft het college van b en w ruim een half miljoen euro gereserveerd om de waardecheque voor jongeren van 12 tot 18 jaar mogelijk te maken. Een alleenstaande ouder met een netto maandinkomen tot E 1.373 en samenwonenden/gehuwden met jongeren met een netto maandinkomen tot E 1.525 komen voor de cheque in aanmerking.

Afgelopen week hebben ruim 800 ouders en verzorgers van jongeren, die bij de gemeente bekend zijn, de waardecheque ontvangen. In de gemeente Apeldoorn zijn naar schatting 1.600 jongeren tussen 12 en 18 jaar die recht hebben op deze vergoeding. Wethouder Wegman hoopt dat zoveel mogelijk jongeren de cheque ook daadwerkelijk gaan benutten. "Eind dit jaar gaan we de proef evalueren en bepalen we of we in 2010 opnieuw waardecheques voor de jeugd gaan uitgeven."

Hoe werkt het?
De waardecheque is geldig tot en met 31 december 2009. Waarbij de aanvraag voor het lidmaatschap uiterlijk voor 1 december 2009 bij de gemeente ingediend moet zijn. De jongeren kunnen de cheque besteden voor één jaarlidmaatschap bij een sportvereniging (voor het seizoen 2009-2010). Voor een sportlidmaatschap is de maximale waarde van de cheque E 250. Kiest de jongere voor een culturele besteding - bijvoorbeeld muziekles, deelname aan een koor of toneelclub - dan is de cheque maximaal E 350 waard. Ook in dit geval gaat het om één activiteit van één jaar.

Alle sportverenigingen en culturele instellingen in de gemeente Apeldoorn hebben vorige maand van de gemeente Apeldoorn een brief ontvangen over deze nieuwe waardecheque. Ouder(s) en/of verzorgers met kind(eren) tussen 12 en 18 jaar met een inkomen tot 125% van het sociaal minimum lezen alles over deze waardecheque op www.apeldoorn.nl/spc4u. Als u meent recht te hebben op deze cheque kunt op de website het aanvraagformulier downloaden, invullen en opsturen naar het Activerium. U kunt ook bellen met (055) 580 20 00.

Andere vergoedingen
Extra kosten voor bijvoorbeeld sportkleding kunnen ouders opvangen met de strippenkaart van RegelRecht. Ook kan voor deze extra kosten een beroep worden gedaan op de Stichting Leergeld Apeldoorn, www.leergeld.nl. Hiervoor geldt eveneens dat de jongeren de leeftijd van 12 tot 18 jaar moeten hebben.