Politie Hollands Midden

Politie Hollands Midden







Rijn- en Veenstreek Politie houdt Witte Voetjes actie
Op dinsdag 7 juli is de politie in de wijken Zoeterwoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Benthuizen bezig geweest met de Witte Voetjes actie. Met de Witte Voetjes actie hoopt de politie bewoners alert te maken op insluipers. In huizen die voor insluipers gemakkelijk te betreden zijn, legt de politie daarom een wit, kartonnen voetje neer. Hierop staat o.a. de waarschuwingstekst: 'Deze schoenafdruk had van een insluiper kunnen zijn.'

Veel insluipervriendelijke woningen
De wijkagenten Ruud Gijbels van Zoeterwoude, Rick Dompeling van Rijnwoude en Pieter Brussee van Benthuizen en drie studenten van de politieacademie surveilleerden samen in de wijken Zoeterwoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk en Benthuizen, waar zij veel insluipervriendelijke woningen tegen kwamen. Bij de eerste woning was het al direct raak: de schuurdeur was open terwijl daarin twee dure fietsen en een motorfiets stonden.
De agenten zagen dat de poort- schuur en achterdeur vaak niet worden afgesloten. Ook trof de politie sleutels aan in de cilinders. Overal waar de schuur of tuindeur niet was afgesloten lieten de agenten een wit voetje achter. Later zochten zij nog contact met de bewoners indien zij thuis waren. 'Uw tuindeur staat open.' 'Ja, maar ik hoor alles hoor', was vaak de reactie. Bij het zien van het witte voetje schrokken de bewoners wel, blijkbaar horen zij toch niet alles.

Het viel de politie ook op dat veel sloten verouderd zijn en dat poorten niet voorzien zijn van sloten. Insluipers kunnen zo gemakkelijk in de achtertuin komen en hun slag slaan. In zeker vijf gevallen hadden de agenten de mogelijkheid om een woning in zijn geheel leeg te halen. Volgens de wijkagent van Benthuizen, Pieter Brussee, zou de buit aanzienlijk zijn geweest.

Noordwijk Medicijnen gestolen bij auto-inbraak
Dinsdag 7 juli is tussen 16.30 en 19.00 uur ingebroken in een auto op de Oude Zeeweg, ter hoogte van de parkeerplaats bij de begraafplaats. Men sloeg een ruit in waarna er een handtas werd gestolen. In de tas zat een potje met vier soorten antidepressiva. De pillen zijn bij verkeerd gebruik met name gevaarlijk voor kinderen. De politie verzoekt bij aantreffen de medicijnen op het politiebureau af te geven of te bellen met de politie via 0900 - 8844.


Alphen aan den Rijn Methadon verloren: gevaarlijk voor kinderen
Een 44-jarige man uit Alphen aan den Rijn heeft gisteren om 23.00 uur twintig tabletten methadon van twintig mg per stuk verloren ergens in Alphen aan den Rijn. De twintig kleine groene ronde pillen zaten in een zwart etui. Een te grote hoeveelheid hiervan kan met name voor kinderen gevaarlijk c.q. dodelijk zijn.
Indien de medicijnen gevonden zijn verzoekt de politie u deze af te geven bij het districtsbureau aan de Kees Mustersstraat. U kunt ook contact opnemen met de politie via 0900-8844.

Oegstgeest Extra vaarsurveillance in gebied
De vakantieperiode breekt aan en daarom zullen de agenten op het water extra letten op snelle motorboten in het snelvaargebied. De snelle motorboten moeten een ontheffing hebben om te mogen snelvaren. Op bijvoorbeeld de Leede en het Oegstgeester Kanaal geldt een maximum snelheid van 6 km/u en op de plassen een maximum snelheid van 12 km/u.
De politie let extra op jeugdigen tot 18 jaar, die varen met een zogenaamde snelle motorboot, zoals een rubberen boot met een buitenboordmotor van 4 PK of meer. Deze boten kunnen vaak sneller dan 20 km/u. Om deze boot te mogen besturen moet je ouder zijn dan 18 jaar en in het bezit van een vaarbewijs. Ook moet de boot voorzien zijn van een registratiebewijs.
Voor minderjarigen gelden de volgende regels:
- 14- tot 16-jarigen mogen varen met een motorboot, mits die niet sneller kan dan 12 km/u.
- 16- tot 18-jarigen mogen varen met een motorboot, mits die niet sneller kan dan 20 km/u.

Ook letten de agenten op het water op dat vaarders het alcoholpromillage op het water niet overschrijden. Meer dan 0,8 promille is strafbaar.

Waddinxveen Graffitispuiters aangehouden
De politie heeft op zaterdag 4 juli rond 02.20 vijf jongens, waarvan twee van 17 jaar uit Waddinxveen en twee van zestien jaar en één van 15 jaar uit Boskoop aangehouden. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen goederen wegens het spuiten van graffiti op meerdere gebouwen in Boskoop en Waddinxveen. Tijdens het verhoor bekenden zij alle vijf met graffiti te hebben gespoten. Onder andere hadden zij een elektriciteitshuisje beklad en de hefbrug van Boskoop. De politie doet verder onderzoek naar de zaak.