Ministerie van Buitenlandse Zaken

Melkert leidt VN missie wederopbouw Irak

07 jul 2009 | De Nederlander Ad Melkert is de nieuwe Speciaal Vertegenwoordiger voor Irak van de Verenigde Naties. De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, maakte dit vandaag bekend.

"Goed dat opnieuw een Nederlander is benoemd op een belangrijke diplomatieke post," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). Als Speciaal Vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal staat Melkert aan het hoofd van de United Nations Assistance Mission in Iraq (UNAMI).

UNAMI is een van de belangrijkste spelers bij de wederopbouw van Irak. De organisatie houdt zich onder meer bezig met mensenrechten, hulpverlening, verkiezingen en bevorderen van politieke dialoog en verzoening tussen de Irakese politieke groeperingen en gemeenschappen.

De veiligheid in Irak is het afgelopen jaar flink toegenomen, maar nog steeds fragiel. De situatie van de vele vluchtelingen en ontheemden moet verbeteren, de belangrijkste infrastructuur moet worden opgebouwd, en er moet een oplossing worden gevonden voor de toekomstige status van de stad Kirkuk. In januari 2010 staan nieuwe parlementsverkiezingen gepland.

Melkert volgt de Zweed Staffan de Mistura op, die de functie sinds september 2007 vervulde. Hiervoor was Melkert tweede man bij het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl