Resultaten van het onderzoek van I-Vox voor Nuon: Belgen, energie en vakantie

08/07/2009 09:00

NUON BELGIUM

De vakantie-uittocht:

Belgen koppelen hun toestellen af voor de veiligheid;

energiebesparing is voor de meerderheid geen motief

* Meer dan 8 Belgen op 10 schakelen vóór ze op vakantie vertrekken de sluimerstand van hun toestellen uit, vooral voor de veiligheid; slechts 26% doet dit om energie te besparen.

* Buiten de vakantieperiode denkt slechts 56% hieraan, hoewel bepaalde toestellen (tv, dvd-speler, computer) zelfs in sluimerstand tot 70% van de energie verbruiken die ze verbruiken als ze ingeschakeld zijn.

* Gas- en elektriciteitsleverancier Nuon geeft advies om uw energieverbruik eenvoudig te beperken tijdens uw vakantie, zonder daarom aan comfort te verliezen.

Vilvoorde, 8 juli 2009 - De meeste Belgen (83,5%) vertrekken niet op vakantie zonder de sluimerstand en hun elektrische toestellen volledig uit te schakelen. De rest van het jaar schenkt 42% hier echter helemaal geen aandacht aan. Het verbruik van de sluimerstanden van elektrische toestellen tikt nochtans aardig aan: het bedraagt 500 kWh per jaar, of bijna 10% van het totale elektriciteitsverbruik per gezin. Voor alle Belgen samen komt dat overeen met ruim 248 miljoen euro per jaar . Roberte Kesteman, algemeen directeur van Nuon Belgium, analyseert: "Er kunnen heel wat kilowattuur en euro's bespaard worden! Nuon vindt het belangrijk dat de consument dit beseft. Hij kan immers gemakkelijk ingrijpen om dit sluipverbruik te voorkomen."

Niet alle toestellen zijn gelijk

Belgen hebben de gewoonte om vóór ze met vakantie vertrekken, de stekkers van diverse elektrische toestellen uit het stopcontact te trekken. De toestellen worden echter niet op gelijke voet behandeld. De computer (8 Belgen op 10), de tv (8 Belgen op 10) en het koffiezetapparaat (bijna 7 Belgen op 10) vormen de top 3 van de toestellen die de Belgen het vaakst afkoppelen.

De cijfers liggen behoorlijk lager bij de andere elektrische apparaten. Onderaan de ladder (minder dan 4 op 10) vinden we de wekker en de koelkast (16%).

Welke apparaten koppelen de Belgen het meest af voor ze op vakantie vertrekken ?

Computer 79,8%

Televisie 78,6%

Koffiezet 68,4%

Modem 59,6%

Wasmachine/droogkast 57,3%

Lader van de elektrische tandenborstel 54,2%

Wekker 38,8%

Koelkast 16,5%

Diepvries 7,8%

Geen enkel 7,7%

Veiligheid voor alles

De Belg denkt in de eerste plaats aan veiligheid en veel minder aan energiebesparing wanneer hij de stekker uit het stopcontact trekt alvorens met vakantie te vertrekken. 65% van de Belgen verklaart dit te doen uit angst voor onweer en kortsluiting, slechts 26% doet het om energie te besparen.

Dit verklaart meteen waarom slechts 56% van de Belgen (tegen meer dan 80% tijdens de vakantie) er buiten de vakantie aan denkt om de sluimerstand van zijn toestellen uit te schakelen. "In sluimerstand verbruiken sommige elektrische toestellen zoals tv's, dvd-spelers of computers nochtans tot 70% van de energie die ze verbruiken als ze ingeschakeld zijn. Enkele heel eenvoudige dagelijkse handelingen volstaan nochtans om zonder comfortverlies energie te besparen. Eén ervan is eraan denken om de sluimerstand van onze elektrische toestellen uit te schakelen", stelt Roberte Kesteman.

Adviezen van Nuon vóór u met vakantie vertrekt:

U kunt met een gerust gemoed met vakantie gaan en intussen energie besparen.

Gas- en elektriciteitsleverancier Nuon raadt u vijf eenvoudige ingrepen aan voordat u vertrekt:

Controleer

1. of alle lichten gedoofd zijn, doe desnoods beroep op een tijdschakelaar;

2. of alle sluimerstanden van uw elektrische apparaten uitgeschakeld zijn: televisie, decoder, computer, stereo-installatie, dvd-/videospeler, wekker;

3. of alle laders uit het stopcontact gehaald zijn: laders voor gsm, tandenborstel, spelconsole, kruimeldief en andere toestellen. Laders in het stopcontact blijven energie verbruiken;

4. of uw koelkast en diepvriezer uitgeschakeld en schoongemaakt zijn. Indien het om praktische redenen niet mogelijk is deze apparaten uit te schakelen, kunt u bij sommige nieuwe toestellen gebruik maken van de 'vakantiefunctie'. Voor oudere toestellen is het mogelijk het verbruik tijdens de vakantie te beperken door de temperatuur te verhogen zodat dit toestel in die periode minder 'koel' is;

5. of de stekkers van zoveel mogelijk toestellen uitgetrokken zijn: wasmachine, droogtrommel, afwasmachine, microgolfoven. Een wasmachine is vaak uitgerust met een sluimerstand die eveneens energie verbruikt. Zelfs een koffiezetmachine kan energie verbruiken, gewoon doordat de stekker in het stopcontact zit: sommige toestellen zijn uitgerust met een transformator die permanent stroom verbruikt als hij op het net aangesloten is, zelfs als het lampje 'uit' is.

Over Nuon Belgium

Nuon Belgium n.v. is een dochterbedrijf van de Nederlandse energiegroep n.v. Nuon, opgericht in 2002 naar aanleiding van de liberalisering van de energiemarkt. Het bedrijf is leverancier van elektriciteit, aardgas en aanverwante producten en diensten aan zowel residentiële klanten als bedrijven. Het bedrijf met hoofdzetel in Vilvoorde stelt zo'n 150 mensen tewerk. De onderneming maakt deel uit van de Business Group Benelux van de Vattenfall Group.

Voor meer informatie kunt u zich richten tot:

Maité Rimaux

02 290 94 43

Maite.rimaux@nuon.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel