Port of Rotterdam

Expositie Hans Schabus op Maasvlakte

08-07-2009

Op de Maasvlakte in Rotterdam is sinds enkele dagen een bijzondere expositie van de Oostenrijkse kunstenaar Hans Schabus te zien. Hans Schabus (Oostenrijk, 1970) is een van de kunstenaars die dit jaar een kunstwerk maakt met als aanleiding Maasvlakte 2. Schabus heeft een foto gemaakt alsof hij aankomt met zijn zelfgebouwde zeilboot Forlorn op de bestaande Maasvlakte. De foto is geplaatst op een groot billboard langs de A15, ongeveer 1 km voor informatiecentrum FutureLand. Tot en met 14 augustus is in FutureLand een expositie met eerder werk van Hans Schabus te zien.

De Forlorn is een zeilboot in de Optimist-klasse, een model dat bedoeld is voor kinderen. Schabus bouwde de Forlorn zelf als een opvouwbaar bootje voorzien van wieltjes. De peddels zijn te gebruiken als handvatten zodat de Forlorn op het land verplaatst kan worden als kruiwagen. Schabus maakte met de Forlorn in 2002 een tocht door de riolen van zijn woonplaats Wenen. Deze tocht is te zien op de video Western. Schabus doorkruist op de film deze donkere, onderaardse doolhof. De gangen worden uiteindelijk zo breed en hoog dat Schabus de mast van de Forlorn kan opzetten en het zeil kan hijsen. Deze film betekende Schabus' doorbraak als kunstenaar. De Forlorn werd aangekocht door het Museum van Wenen.

Sindsdien heeft Schabus een reeks andere kunstprojecten gerealiseerd, maar zo af en toe maakt hij ook nog een foto van zichzelf in de Forlorn alsof hij aankomt op een verre bestemming. Altijd van dichtbij op de rug gefotografeerd en altijd in dezelfde kleding. Alsof hij aan een jarenlange zwerftocht over de wereld bezig is. Eerdere foto's zijn gemaakt in New York, Frankfurt am Main, Bregenz en Venetië. Die eerdere foto's, het zeilbootje Forlorn en de video Western maken deel uit van de expositie in FutureLand.

De Rotterdamse foto in deze serie (´Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009´) hangt nu dus als billboard van 4 bij 9 meter langs de A 15 op de Maasvlakte. De foto is bovendien gedrukt als grote ansichtkaart en verkrijgbaar tijdens de expositie.

FutureLand ligt aan de rand van de bestaande Maasvlakte, langs het verlengde van de A15, ter hoogte van de E.ON centrale, ongeveer 500 m na Routiers. Het informatiecentrum is van dinsdag t/m vrijdag (10.00-17.00 uur) en op zondag (11.00-17.00 uur) geopend. De toegang is gratis.

Het kunstwerk van Hans Schabus is een onderdeel van Portscapes, een serie kunstprojecten tijdens de aanleg van Maasvlakte 2. De aanleg van dit grote havengebied in de Noordzee is voor het Havenbedrijf Rotterdam aanleiding om een aantal kunstenaars te vragen een kunstwerk te maken. Het Havenbedrijf werkt hierin nauw samen met SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) en de curatoren van Latitudes.

Portscapes is een artistieke ontdekkingsreis naar het architectonische, politieke, sociale en ecologische verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven. De kunstenaars komen uit onder andere Nederland, Groot-Brittannië, Mexico en Oostenrijk. Door het creëren van (kleinschalige) evenementen, tijdelijke kunstwerken, optredens en excursies in het havengebied maken deze kunstenaars gezamenlijk Portscapes. Dat ontwikkelt zich zo tot een soort culturele reisgids voor het havengebied met de focus op de toekomst: Maasvlakte 2. Meer informatie is te vinden op www.portscapes.nl. Op deze site staan ook foto's en een filmpje die gemaakt zijn rondom het maken van 'Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009'.

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven