Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Drentse Fiets4daagse

Toespraak | 07-07-2009 | Diever | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Ik ben pas vanochtend teruggekomen van een indrukwekkende reis uit Bangladesh. En dan gelijk van Heerenveen naar Diever fietsen. Dat valt niet mee met een jetlag. Toch was het een fijne tocht. Om te beginnen natuurlijk, dankzij het uitstekende en sportieve gezelschap!

Fietsen door Drenthe is altijd heerlijk. Dan verwaait een jetlag vanzelf. En dankzij onze elektrische fietsen was het vandaag een peulenschil. Met een elektrische fiets heb je de hele weg wind mee.

Drenthe is dé fietsprovincie van ons land:
1400 kilometer aan toeristische fietspaden, die door prachtige natuurgebieden voeren.
En natuurlijk jaarlijks de Drentse Fiets4daagse, waarvoor 12.000 mensen op de fiets klimmen. Wat een goede start van de zomerperiode!

Ik sta als staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat voor het fietsbeleid van dit kabinet. Ik draag de fiets een warm hart toe. Fietsen is gezond, praktisch en goed voor het milieu.

Zonder de fiets zou Nederland subiet vastlopen. Meer dan een kwart van alle verplaatsingen gaat per fiets. En dat aantal kan verder omhoog. Ik kom nog voor het einde van de zomer met een brief hoe dit kabinet daar de schouders onder zet. Met fietssnelwegen, meer veiligheid voor de fietser en minder fietsendiefstal.

Ook de elektrische fiets is een goed middel om meer mensen aan het fietsen te krijgen. Langere afstanden komen binnen handbereik, of het nou gaat om woon-werkverkeer of fietsen voor je plezier.

Aan deze Drentse Fiets4daagse doen steeds meer mensen mee op de elektrische fiets. De organisatie krijgt veel vragen over oplaadpunten onderweg. Daar is, heb ik begrepen, ruim in voorzien.

Jammer genoeg denken nog veel mensen dat een elektrische fiets vooral een hulpmiddel is voor mensen die niet topfit zijn. Ik ben zelf in een prima conditie. Ik kan zeker na vanochtend iedereen verzekeren dat het gewoon heel prettig en toch sportief trappen is. TNO heeft er vorig jaar onderzoek naar gedaan: ook elektrisch fietsen is gezond.

Zoiets moet je aan den lijve ervaren. Daarom beginnen binnenkort op verschillende plekken in het land pilots met de elektrische fiets. Mensen kunnen het dan zelf uitproberen voor hun woon-werkverkeer.

De overheid, de branche, werkgevers en de toeristische sector werken vandaag en alle andere dagen van het jaar samen om fietsers de wind in de rug te geven. U kunt op mij rekenen. En deze week duim ik voor alle deelnemers aan de Drentse Fiets4daagse. Voor mooi weer en geen bandenpech!