Ministerie van Financiën

Douane onderschept meer dan 100 zangvogels

Nieuwsbericht | 10-07-2009 | Uitvoering

Vandaag zijn op de luchthaven Schiphol wederom door de Douane twee tassen onderschept met meer dan honderd zangvogels uit Curacao. De tassen waren gevuld met wat kleding en daaronder waren vier transportkooitjes met de vogels verstopt.

De Vogelgriep/CITES-hond van de Douane gaf een signaal af toen de passagier met zijn twee tassen langs de hond liep. Het is voor het eerst dat levende dieren door de Vogelgriep/CITEShond zijn opgemerkt. De hond heeft wel vaker produkten in het kader van de Vogelgriep-wetgeving in bagage aangetroffen.

Van de 118 zangvogels waren er al ruim 30 dood. De Douane heeft de Algemene Inspectiedienst (AID) ingeschakeld. Tegen de verdachte is door de AID proces-verbaal opgemaakt en de vogels zijn in beslag genomen. De levende vogels zijn voor verzorging ondergebracht bij een opvangcentrum, waarvan velen in slechte conditie zijn.

In dit geval is zowel de Flora- en Faunawet overtreden als de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Voor 34 vogels, de zogenaamde Indigo vinken is een CITES Vergunning verplicht. Deze was niet aanwezig. De andere vogels o.a. Mexicaanse Nonprealen, Cuba vinken en Antilliaanse vinken zijn dusdanig vervoerd dat er sprake is van ernstige dierkwelling.

Transportkooi met zangvogels

Verwante dossiers


* Uitvoering