Beleef de ultieme snelheidssensatie bij de Drachten Internationals

Haarlem, 29 juni 2009 - Van 0 naar 300 km/u in een kleine 7 seconden! Auto's met dik 2.000 pk die de grond doen trillen. Zelfs Formule 1-auto's verbleken bij zoveel bruut geweld. En je hoeft er niet eens voor naar het buitenland. Van 10 tot en met 12 juli is snelheid en kracht in de overtreffende trap gewoon live te bewonderen bij de Drachten Internationals. Dit grootste dragrace-spektakel van Nederland mag zich ook dit jaar weer verheugen in een grote internationale belangstelling waardoor Drachten drie dagen bol staat van snelheid, spanning en sensatie.

Dragracen is de meest elementaire tak van de auto- en motorsport waarbij in een rechtstreeks duel over een afstand van ' mijl wordt uitgevochten wie de sterkste is. Na een met veel rook en motorisch geweld omgeven burn out wordt vanuit een staande start in een paar seconden naar de 300 km/u geaccelereerd. Even knipperen met de ogen en je hebt de actie gemist. De rook van de burn out, de kracht die uit de motoren klinkt, de bolides die als kogels lijken te worden afgeschoten, de onder het motorische geweld trillende grond en de prikkelende geur van nitro! Je moet het gezien, gehoord en gevoeld hebben om het te kunnen geloven.

De Drachten Internationals heeft al jaren een vaste plaats op de Europese dragrace-kalenders waardoor teams uit alle ons omringende landen rond half juli naar de Friese plaats afreizen. Niet alleen het aantal inschrijvingen maar ook de diversiteit aan nationaliteiten heeft nu al een nieuw record bereikt. De Nederlandse toppers krijgen het dan ook zwaar om de successen van de vorige wedstrijd te evenaren. In alle klassen wordt gestreden om punten voor het Open Nederlands Kampioenschap terwijl bij de motoren de klasse Super Twin Top Gas zelfs meetelt voor de Euro Series. De eerste wedstrijd in Drachten leverde een sensationele finale op doordat Herman Jolink en Gert-Jan Laseur de voltallige Europese concurrente aftroefden en er in de finale een Nederlands onderonsje van maakten. Laseur maakte daarbij indruk door in zijn eerste race met zijn nieuwe motor een absoluut snelste tijd van 7,34 seconden en 294 km/u over de ' mijl op de klokken te zetten. Ongetwijfeld gaat de man uit Almere tijdens de Drachten Internationals voor meer.

Bij de motoren komen alle klassen aan de start, van de Street Bikes tot de supersnelle wheelies makende turbomachines van de Funny Bikes. Als klap op de vuurpijl staat ook de tweede ronde van de 'Battle of the Nitro Bikes' op het programma. Hierin nemen Super Twin en Top Fuel Bikes het tegen elkaar op, oftewel dragrace-motoren uit de allersnelste klassen die er bestaan. Hun overeenkomsten? Het prachtige geluid en de prikkelende geur van nitro. De eerste ronde werd gewonnen door Martijn de Haas met zijn Harley, maar ongetwijfeld is René van den Berg uit op revanche.



Ook bij de auto's komen alle nationale klassen aan de start waardoor Drachten een overladen programma te wachten staat. Het begint al met de Sportsman ET en loopt in snelheid en vermogen via diverse klassen op tot de Super Pro ET. In deze laatste klasse komen de meest uiteenlopende en fraaie voertuigen aan de start, van 'altereds' en 'doorslammers' tot slanke dragsters. De snelste voertuigen in deze klasse kunnen de ' mijl afleggen in 7 seconden en halen daarbij snelheden tot wel 300 km/u. Nog sneller kan ook. 'Top of the bill' tijdens de Drachten Internationals is de klasse Pro Modified. Deze 'ultimate doorslammers' halen op de ' mijl tijden en snelheden van 6,1 seconden en 370 km/u. In Drachten rijden de Pro Mods demoruns over de 1/8 mijl. Nu al hebben zich vijf teams aangemeld waaronder twee Zwitserse rijders en Nederlandse teams die meedoen aan het FIA Europees Kampioenschap.

Dragracen is echter meer dan de actie op de strip. In de pits wordt volop gesleuteld en in tegenstelling tot bij de meeste andere vormen van de auto- en motorsport kan hier vrijuit in de pits worden rondgekeken en staan rijders en monteurs open voor vragen en handtekeningen. De open en ondanks de competitie gemoedelijke sfeer is altijd weer een openbaring voor de toeschouwers die voor het eerst een dragrace bezoeken. Daarnaast is er een minikermis en zijn er marktkraampjes met allerhande artikelen. Dragracen is een sport waar het hele gezin zich kan vermaken.

De Drachten Internationals worden gehouden op 10, 11 en 12 juli op Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten, aanvang alle dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag E 10,00 de zaterdag E 15,00 en de zondag eveneens E 15,00. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis. Alle informatie betreffende de Drachten Internationals is na te lezen op www.explosion.nl.

Noot voor redacties

Voor de redactie