De OVAM en Proviron Fine Chemicals geven aftrap voor eerste brownfieldproject

10/07/2009 11:47

OVAM

De OVAM en chemiebedrijf Proviron Fine Chemicals hebben vandaag een overeenkomst afgesloten over de bodemsanering van de terreinen van Proviron in Oostende. Deze overeenkomst kadert in de ondersteuning van de Vlaamse overheid aan private bedrijven om verlaten of onderbenutte bedrijventerreinen, de zogenaamde brownfields, te saneren en te herontwikkelen.

Op 29 mei ll. had de Vlaamse Regering haar goedkeuring gegeven voor het sluiten van brownfieldconvenanten voor 21 verschillende projecten waaronder ook dit project in Oostende.

De brownfieldconvenanten creëren een algemeen kader waarbinnen specifieke overeenkomsten, zogenaamde realisatieconvenanten, kunnen gesloten worden met het oog op de sanering en herontwikkeling van een site. De realisatieconvenant die de OVAM en Proviron Fine Chemicals recent afgesloten hebben, is de eerste die in dit kader wordt afgesloten.

Overeenkomsten bieden economische en ecologische voordelen

Wie verontreinigde of niet gesaneerde gronden wil aankopen of verwerven, neemt ook de verplichting over om deze gronden te saneren. Om die verplichting kracht bij te zetten, worden bij de overdracht van dergelijke gronden financiële zekerheden gesteld in de vorm van een hypotheek of bankgarantie ten gunste van de OVAM.

Dit systeem biedt een stevige garantie voor de noodzakelijke bodemsanering maar kan in specifieke gevallen ook een hinderpaal betekenen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het aantrekken van nieuwe investeerders voor de herontwikkeling van grote, (historisch) vervuilde sites zoals brownfields. In het kader van de recent goedgekeurde brownfieldconvenanten kan de OVAM daarom afwijken van de verplichting om deze financiële zekerheden te stellen.

De overeenkomst die de OVAM en Proviron nu afgesloten hebben, zorgt ervoor dat de reeds gestelde hypotheken ten bedrage van 11,5 miljoen euro kunnen gelicht worden. De vrijgave van deze hypotheken zal ertoe bijdragen dat investeerders gemakkelijker hun weg zullen vinden naar de site van Proviron zodat deze site van 74 ha opnieuw kan uitgroeien tot een duurzame cluster van kleine en middelgrote bedrijven actief in de chemie of aanverwanten en kan zorgen voor tewerkstellingsgroei. In ruil verbindt Proviron er zich toe om de bodemsanering, die reeds jaren lopende is, verder te zetten met het oog op de herontwikkeling van de site.

Historisch verontreinigde site wordt economische opportuniteit

De terreinen van Proviron in Oostende dragen een zware last met zich mee. De aanwezigheid van een cokes-en meststoffenfabriek voor de komst van Proviron hebben ertoe geleid dat zowel de bodem als het grondwater verontreinigd zijn met diverse stoffen zoals minerale olie, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, aromaten (voornamelijk benzeen), zware metalen en gechloreerde koolwaterstoffen. Toen de vennootschap Proviron deze gronden in 2001 overnam samen met de verplichting om deze gronden te saneren werd tegelijkertijd een hypotheek ten gunste van de OVAM gevestigd op deze gronden. Deze hypotheekvestiging was noodzakelijk in kader van een decretale verplichting om financiële zekerheden te stellen bij overdracht van verontreinigde gronden maar betekende echter wel een extra hinderpaal voor het aantrekken van nieuwe investeerders voor de verdere ontwikkeling van de site.

21 brownfieldprojecten

Met de realisatieconvenant die de OVAM en Proviron vandaag ondertekenen, wordt het startsein gegeven voor maar liefst 21 brownfieldprojecten. De volledige lijst van alle projecten kan u raadplegen op www.brownfieldconvenanten.be

Meer info:

Jan Verheyen - Woordvoerder

P.R. - Persdienst OVAM

Stationsstraat 110 - 2800 Mechelen

Tel.: 015 284 148

GSM.: 0479 890 746

woordvoerder@ovam.be

www.ovam.be

Leo Michiels - Proviron

Tel.: 03 870 88 20

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel