Ingezonden persbericht


Persbericht

Kröller-Müller presenteert bijzondere aanwinst Brancusi

Het Kröller-Müller Museum is erin geslaagd een bijzondere tekening van Constantin Brancusi (1876-1957), de pionier van de moderne beeldhouwkunst, aan te kopen uit een privé verzameling. De aankoop werd mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.

De tekening bestaat uit de sterk gestileerde kop van een vrouw, uitgevoerd met potlood op grof papier. Met de verwerving van de tekening wordt de context waarbinnen de in 1995 door het museum verworven sculptuur van Brancusi Le Commencement du monde uit 1924 getoond kan worden, steeds rijker. De verzameling bevat nu twee sculpturen, twee tekeningen en vier foto's van de kunstenaar, waarbinnen het thema van de geabstraheerde kop centraal staat. Brancusi had een bijna obsessieve belangstelling voor het ovaal en de ovoide vorm, als symbool van het kosmische, van het begin van alle creativiteit. Aan de achterzijde van de tekening bevindt zich een eigenhandige opdracht van Brancusi aan Petro van Doesburg, de vrouw van Theo van Doesburg, en uit een aantekening van haar blijkt dat zij deze tekening voor 1930 gekregen heeft. De tekening is vervolgens door haar erfgenamen in 1984 via de kunsthandel aan een Nederlandse particuliere verzamelaar verkocht, met wie het museum sinds 1996 contact onderhield.

Alle werken van Brancusi zullen van 11 juli tot en met 1 november 2009 in het museum te zien zijn in een speelse presentatie met 18de en 19de eeuwse Chinese geleerdenstenen en met werken van Stanley Brouwn, Sol LeWitt, Daan van Golden en Konrad Lueg.