Socialistische Partij Rotterdam

Steun mishandelde journalist Mohammed Omer

10-07-2009 * Minister Verhagen moet bij Israël aandringen op vervolging van de verantwoordelijken voor de mishandeling van de Palestijnse journalist Mohammed Omer. Dat vinden Kamerleden Harry van Bommel (SP), Martijn van Dam (PvdA) en Mariko Peters (GroenLinks). Rotterdam voor Gaza ondersteunt deze eis met een petitie, te vinden op http://mohammedomer.petities.nl

Ruim een jaar geleden werd de nu 25-jarige journalist Mohammed Omer ernstig mishandeld bij de door Israël gecontroleerde grensovergang Allenby Bridge. Mohammed was onder begeleiding van diplomaten van de Nederlandse Ambassade op weg naar huis in Gaza na een reis naar Europa waar hij een prestigieuze journalistieke onderscheiding had gekregen.

Na zijn marteling werd Mohammed bewusteloos en met ernstig letsel aan onder meer zijn ruggengraat en luchtwegen afgevoerd naar een ziekenhuis in Gaza. Op dit moment verblijft Mohammed in Nederland waar hij nog steeds medische behandelingen ondergaat voor zijn verwondingen.

Alle medische rapporten en een verklaring van VN rapporteur Richard Falk ten spijt, neemt minster Verhagen van Buitenlandse Zaken genoegen met de uitleg van Israël dat Mohammed zou zijn flauwgevallen tijdens verhoor. Deze houding is een regering die er prat op gaat de hoeder van het internationaal recht zijn onwaardig. Minister Verhagen moet bij de Israëlische autoriteiten aandringen op onafhankelijk onderzoek en berechting van de personen verantwoordelijk voor Mohammed's mishandeling.