Waterschap Aa en Maas

Big Jump in de Oosterplas

Op zondag 12 juli vindt de Big Jump plaats in de Oosterplas in `s-Hertogenbosch. Om klokslag 15.00 uur springen kinderen en volwassenen in zwemwater om aandacht te vragen voor schoon water. Op hetzelfde moment wagen in heel Europa mensen een sprong in het water.

De Big Jump is een initiatief van de BMF (Brabantse Milieufederatie) waterschap Aa en Maas, de gemeente `s-Hertogenbosch en de provincie. Deze partijen zien de Big Jump als een verfrissende manier om mensen in contact te brengen met water. En om zo het belang van schoon water onder de aandacht te brengen. Met de Big Jump willen de betrokken partijen aan iedereen vragen zijn of haar bijdrage te leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Dagelijks Bestuurslid van waterschap Aa en Maas Ernest de Groot: "Schoon water is belangrijk voor mens, plant en dier! Dankzij schoon water kunnen we samen gezond leven in en genieten van onze eigen omgeving."

Oosterplas opgewaardeerd
De Big Jump vindt plaats op zondag 12 juli in de Oosterplas in 's-Hertogenbosch. Wethouder Jetty Eugster: `Deze plas is enorm opgeknapt, daarover is iedereen het eens. Iedereen heeft de afgelopen twee jaren met plezier aan de Oosterplas gewerkt.'

De Oosterplas is en blijft een prachtig water- en natuurgebied, dat met de vernieuwing autoluw is geworden en enkele nieuwe accenten heeft gekregen. Zo is er een belevingspark; daar is van alles te zien, te ruiken, te horen en te voelen. Kleurrijke planten en geurende bloemen. Beschutte plekjes met een rijkdom aan beestjes en plantjes. Een vlondertje op het water om de wind te voelen en het riet te horen wuiven. De wijkspeelplaats is een natuurspeelplaats geworden met zand, heuvels en water.

Daarnaast is er een nieuwe toegangsweg, een nieuw strandpaviljoen, een heuse boulevard, nieuwe parkeervakken, fijne parkbanken, nieuw asfalt en verlichting langs de hoofdweg.
Op 15 juli is de officiële opening een feestje met alle bewoners van de buurt.

Big Jump
De Big Jump is een grote sprong in water. Op hetzelfde moment springen in heel Europa mensen in waterlopen en meren om aan te geven dat ze schoon oppervlaktewater willen, waar je zonder gevaar voor je gezondheid in kan springen. De Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en ieder jaar wordt er op meer plaatsen in Europa aan meegedaan. Vorig jaar waren er al 80 locaties verspreid over heel Europa.

Meespringen
Op 12 juli kun je meespringen in de Oosterplas in Den Bosch. Om exact 15.00 uur springen kinderen en volwassenen bij het paviljoen de Oosterplas in. Kom ook en spring mee!
De kinderen die meespringen krijgen een duikbrilletje (zolang de voorraad strekt). Toegang is gratis.

Schoon water belangrijk voor plant, dier en mens Als water rijk is aan voedingsstoffen, onvoldoende doorstroomt of zelfs stilstaat, kan dit tot overmatige bloei van blauwalgen leiden tijdens warme perioden. Blauwalgen produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kun je er maag- en darmklachten, duizeligheid en ademhalingsproblemen van krijgen. Blauwalg kan worden voorkomen door een natuurlijke inrichting van het water. Ook beperkt eendjes voeren, niet te veel visaas uitgooien en honden niet langs de kant van de vijver uitlaten, dragen bij aan een blauwalgvrije waterpartij. Op dit moment doen de drie Brabantse waterschappen, de Wageningen Universiteit en de Stichting Toegepast onderzoek waterbeheer (STOWA) in diverse vijvers in Brabant onderzoek naar effectieve maatregelen tegen blauwalg. Het water van de locaties waar de Big Jump wordt gehouden is goedgekeurd als zwemwater.