Waterschap Dommel

12 juli

Big Jump in Berkel-Enschot op zondag 12 juli

fotokaartbigjump.jpg (354 Kb) Op zondag 12 juli vindt de Big Jump plaats op 3 plaatsen in Noord- Brabant.

Om klokslag 15.00 uur springen kinderen en volwassenen in zwemwater om aandacht te vragen voor schoon water.

Op hetzelfde moment wagen in heel Europa mensen een sprong in het water.

Waterschap De Dommel organiseert de Big Jump in Strandbad De Rauwbraken in
Berkel-Enschot. Deelname is gratis en voor de deelnemende kinderen is er een leuke verrassing.

De Big Jump in Brabant is een initiatief van de Brabantse Milieufederatie, de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel en vindt plaats in samenwerking met de betrokken gemeenten en met steun van de provincie. Deze partijen zien de Big Jump als een verfrissende manier om mensen in contact te brengen met water. Om het belang van schoon water onder de aandacht te brengen. Met de Big Jump willen de betrokken partijen aan iedereen vragen zijn of haar bijdrage te leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

Schoon water belangrijk voor plant, dier en mens

Als water rijk is aan voedingsstoffen, onvoldoende doorstroomt of zelfs stilstaat, kan dit tot overmatige bloei van blauwalgen leiden tijdens warme perioden. Blauwalgen produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Zo kun je er maag- en darmklachten, duizeligheid en ademhalingsproblemen van krijgen. Blauwalg kan worden voorkomen door een natuurlijke inrichting van het water. Ook beperkt eendjes voeren, niet te veel visaas uitgooien en honden niet langs de kant van de vijver uitlaten, dragen bij aan een blauwalgvrije waterpartij. Op dit moment doen de drie Brabantse waterschappen, de Wageningen Universiteit en de Stichting Toegepast onderzoek waterbeheer (STOWA) in diverse vijvers in Brabant onderzoek naar effectieve maatregelen tegen blauwalg. Het water van de locaties waar de Big Jump wordt gehouden is goedgekeurd als zwemwater.

Big Jump

De Big Jump is een grote sprong in water. Op hetzelfde moment springen in heel Europa mensen in waterlopen en meren om aan te geven dat ze schoon oppervlaktewater willen, waar je zonder gevaar voor je gezondheid in kan springen. De Big Jump is in 2002 ontstaan aan de Elbe in Duitsland en ieder jaar wordt er op meer plaatsen in Europa aan meegedaan. In Nederland wordt op 12 juli ook gesprongen in Flevoland (Almere), Zeeland (Veerse Meer), Utrecht (Wijk bij Duurstede), Groningen (Groningen) en in Noord-Holland (Diemen).

Meespringen

Op 12 juli zijn de 3 zwemplassen waar de Big Jump wordt georganiseerd gratis toegankelijk.

In de Kuil in Prinsenbeek, de Rauwbraken in Berkel-Enschot en de Oosterplas in Den Bosch springen kinderen en volwassenen precies om 15.00 uur in het water. Spring mee!

De kinderen die meespringen krijgen een duikbrilletje (zolang de voorraad strekt).