Nederlandse American football finale Tulip Bowl in teken van NY400

Nederlandse American football finale Tulip Bowl in teken van NY400

De finale van de Nederlandse American football competitie beleeft dit jaar een spectaculaire editie. De Tulip Bowl staat zondag 12 juli geheel in het teken van de vierhonderd jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten, die dit jaar wordt gevierd met NY400. Topspelers uit de Amerikaanse National Football League komen speciaal over naar Rotterdam om clinics te geven.

De hele dag is er typisch Amerikaans entertainment. Cheerleaders brengen het publiek en speciale gasten in de stemming met een professionele show. De Nederlandse zanger-componist Jan David treedt op met zijn nieuwe singel Miss Sunshine, die geïnspireerd is op New York City. Hij schreef voor onder andere Guus Meeuwis en heeft nu een speciaal nummer opgenomen ter gelegenheid van NY400.

De eindstrijd wordt een spektakel met onder meer een professionele marching band, die publiek en spelers in de stemming zal brengen. In totaal worden er op de dag zo'n duizend bezoekers verwacht op het terrein van gastheer Rotterdam Trojans in Barendrecht.

Regerend kampioen Amsterdam Crusaders neemt het op tegen de verrassing van het American football seizoen, Leiden Lightning. Lightning wist in de halve finale torenhoge favoriet Maastricht Wildcats met 10-7 te verslaan. Kick off van de landelijke finalewedstrijd: 15:00 uur.

Clinics

Vanaf 10:00 uur worden er football-clinics verzorgd door NFL quarterback Gibran Hamdan en wide receiver Skyler Fulton. Danseressen van de voormalige Admirals Cheerleaders geven les in cheerleaden. Rond 11:00 uur begint de landelijke finale van de jeugd, de Dyan Kralt Bowl.

Jubileum
De NY400 Tulip Bowl is tegelijkertijd ook het 25-jarige jubileum van de Nederlandse American football finale. Een moment dat prachtig samenvalt met NY400. Als meest populaire sport in Amerika kan American football niet ontbreken in de NY400 festiviteiten.

NY400
NY400 markeert de vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten. Vierhonderd jaar geleden stuitten Nederlandse ontdekkingsreizigers op het eiland Manhattan, waar ze de kolonie Nieuw-Amsterdam stichtten, die uitgroeide tot de huidige stad New York. Sindsdien delen Nederland en de VS vierhonderd jaar geschiedenis en gezamenlijke waarden: vrijheid, tolerantie en het nastreven van geluk. Dat wordt dit jaar gevierd met tal van activiteiten in Nederland en New York.