Politie Limburg-Noord

Politie verzamelt opnieuw DNA: dit keer van 18 personen
Datum: 12-07-2009
Tijd bericht: 12:22
Plaats: Midden-Limburg

Tijdens een tweede actiedag van de parketpolitie samen met medewerkers van de districten Weert en Roermond (Midden-Limburg) en de forensische ondersteuning heeft de politie 32 adressen bezocht van mensen die door de rechter zijn veroordeeld tot het afstaan van DNA. Vanaf zaterdagmorgen bezocht de politie de mensen thuis. Achttien verdachten werden thuis aangetroffen. Zij zijn door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar het DNA werd afgenomen.

Tijdens de vorige actie, op zaterdag 27 juni, werden 47 adressen bezocht en 16 mensen thuis aangetroffen, waarvan DNA is afgenomen. Na de eerste actie meldden twee personen zich zelf bij het regiobureau in Venlo. Mogelijk dat na deze tweede actiedag ook mensen zichzelf vrijwillig komen melden.

In totaal werd op deze tweede actiedag van 18 personen DNA afgenomen. Dit gebeurt door met een soort spatel een beetje wangslijmvlies op te vangen. De leeftijd van de verdachten varieert van 15 tot 58 jaar. Zes van de 18 personen zijn vrouw, twaalf van de 18 zijn van het mannelijk geslacht.

Het was zaterdag 27 juni voor de eerste keer dat de politie een speciale actiedag hield ten behoeve van het DNA materiaal voor de DNA databank. Na deze tweede succesvolle actiedag zal de politie op korte termijn ook de overige adressen in de regio bezoeken.

Achtergrondinformatie:
Vanaf 1 februari 2005 geldt de wet DNA onderzoek bij veroordeelden. Deze wet maakt het mogelijk om bij bepaalde groepen veroordeelden DNA celmateriaal af te nemen. Dit gebeurt na een besluit van de rechter. In Limburg-Noord gaven 150 mensen geen gehoor aan de oproep van het Openbaar Ministerie om op een eerder tijdstip DNA te komen afstaan.