Stand van zaken A/H1N1-griep op 12/07/09:14 nieuwe bevestigde gevallen

12/07/2009 23:01

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vandaag 39 stalen werden binnengebracht in het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Veertien daarvan leverden een positief resultaat op voor de A/H1N1-griep. De 25 andere stalen testten negatief.

Vijf besmette personen zijn onlangs in het buitenland geweest.

Vier personen die positief testten, zijn niet in het buitenland geweest. De gezondheidsautoriteiten onderzoeken momenteel waar zij het virus opgelopen hebben.

Drie personen die vandaag positief testten, waren aanwezig op het internationale festival Rock Werchter. Op dit moment is er geen aanwijsbare epidemiologische link tussen deze personen en de eerdere gevallen die op het festival aanwezig waren.

De overige twee personen die vandaag positief testten, zijn jongeren die deelnemen aan een taalkamp in streek van Luik. Het gaat om een Spaanse en een Italiaanse student. Zij werden ter plaatse geïsoleerd en kregen een behandeling met antivirale geneesmiddelen. Hun gezondheidstoestand is niet zorgwekkend en wordt opgevolgd door een arts ter plaatse.

Nadat ze de eerste griepsymptomen kregen, hebben ze contact opgenomen met een arts, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap besliste om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleken de testen positief voor de A/H1N1-griep.

Alle personen zijn geïsoleerd en krijgen de gepaste behandeling met antivirale geneesmiddelen. Hun gezondheidstoestand wordt de volgende dagen van nabij opgevolgd. Alle personen met wie ze nauw contact gehad hebben worden geïsoleerd en krijgen de gepaste behandeling.

Tot op heden zijn er in België 111 gevallen van de A/H1N1-griep. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel