Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 29

Jong, maandag 13 juli, 9.15 uur, Nederland 2
"Ik heb anorexia". Janine woog nog nauwelijks veertig kilo en Marloes dronk alleen koffie en at rijstwafels en sportte als een gek. In Jong praat presentator Manuel met Janine en Marloes over hoe ze hun anorexia te lijf gaan.

Onverwacht Bezoek, maandag 13 juli, 16.10 uur, Nederland 2 In deze aflevering volgen we Karst en Paulien, die besloten om in China te gaan wonen. Het Nederlandse stel is altijd al reislustig geweest. In 2000 maakten ze een wereldreis die twee jaar zou duren. Na een korte stop in Nederland zijn ze in 2003 weer uit Nederland vertrokken om in China als reisleiders te werken.

Inmiddels hebben ze een oud Chinees dorpje, Aishanmen, in het zuiden van China omgetoverd tot een heus guesthouse. Ook is in december 2006 hun zoontje Pelle geboren. Oma Leisink, de moeder van Paulien, mist haar kleinzoon heel erg. Paulien mist haar moeder ook. Onverwacht Bezoek gaat dit keer dan ook over de band tussen moeder en kind, waarvoor we 8000 kilometer hemelsbreed afreizen naar Karst en Paulien.

Onverwacht Bezoek is een programma over Nederlanders die om zeer uiteenlopende redenen voorgoed hun land hebben verlaten. Zij hebben hun dierbaren moeten achterlaten om een totaal nieuw bestaan op te bouwen in verre en exotische oorden. Door hun vertrek hebben ze vrienden en familie al heel lang niet meer gezien. Zonder dat zij ook maar enig vermoeden hebben, komt er onverwacht bezoek.

Ingang Oost, maandag 13 juli, 19.25 uur, Nederland 1 De heer Nahuijs is onwel geworden en lelijk op zijn gezicht gevallen. Jonathan Daudey kan zijn linkerarmpje niet meer gebruiken. De Ambulancedienst brengt de heer Cramer. Hij voelt zich niet lekker, mogelijk als gevolg van problemen met het hart.
Mevrouw Van Vliet heeft een ongelukkige val op haar arm gemaakt.

Jong, dinsdag 14 juli, 9.15 uur, Nederland 2
Ik zie er nogal anders uit.
Manuel gaat op bezoek bij Brenda en Penelope. Brenda is voor 72 procent verbrand en Penelope heeft een grote wijnvlek in haar gezicht en hals. Hoewel ze allebei iedere dag nagestaard worden blijven ze positief.

Penelope weigert haar wijnvlek te camoufleren. Ze heeft zichzelf geaccepteerd met wijnvlek, maar wil er ook dolgraag vanaf. Daarom ondergaat ze elke drie maanden een laserbehandeling. Manuel gaat met haar mee naar een behandeling. En die is behoorlijk pijnlijk...

Met Brenda gaat Manuel terug naar de plaats waar ze op zesjarige leeftijd volledig verbrandde door een ongeluk met spiritus. Om echt te begrijpen hoe het is om met een gezichtsaandoening door het leven te gaan, krijgt Manuel een nep-brandwond in zijn gezicht. Daarmee trekt hij de Utrechtse binnenstad in op zoek naar reacties. En die zijn niet altijd even fijn...

Per bus gaat presentator Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere. Hij gaat met brandwonden de straat op, loopt mee in een protestdemonstratie én slaapt een nacht op straat.

Ik mis je, dinsdag 14 juli, 13.55 uur, Nederland 2 Henk Buil
Henk, Costa en hun kinderen Youri en Daniel vormen een gelukkig gezin. Henk is dol op zijn zoontjes en Costa wordt door hem op handen gedragen. Op 1 december 2001 viert het gezin de intocht van Sinterklaas op Henks werk in de Rotterdamse haven. Niemand kon vermoeden dat dit hun laatste dag samen zou zijn. De volgende dag voelt Henk zich 's avonds niet lekker. Hij gaat vroeg naar bed, maar komt er toch nog uit om met Costa samen een wijntje te drinken. Die nacht slapen ze onrustig. De volgende ochtend roept Youri dat papa's neus koud aanvoelt. Costa probeert Henk wakker te maken, maar het blijkt te laat. Als ze het licht aandoet, ziet ze: dit is Henk niet meer. In Ik mis je vertelt Costa aan Marion over haar grote liefde Henk en hoe ze 7 jaar na het overlijden van haar man voelt dat er ruimte is voor een nieuwe liefde.

Intensive Care, dinsdag 14 juli, 19.27 uur, Nederland 1 De kinderarts
Het Juliana Kinderziekenhuis ligt in hartje Den Haag, temidden van een grote en gevarieerde bevolking. We volgen kinderarts Alfred van Meurs in zijn dagelijkse werk op de afdelingen voor acute en chronisch zieke kinderen en zijn poliklinieken voor bloedziekten en kinderen met kanker. Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Vreemde Tralies, dinsdag 14 juli, 20.50 uur, Nederland 2 Edward Kleine werd 2,5 jaar geleden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Edward had te veel gedronken. Aanvankelijk leek de situatie uitzichtloos, maar sinds kort gloort er enige hoop. Er is een onafhankelijk rapport opgesteld waarin staat dat de Edward op onjuiste gronden veroordeeld is. Zo reed hij niet te hard en liep het slachtoffer op de rijbaan, en niet op de stoep zoals eerdere getuigen hadden verklaard. Toch heeft Edward nog geen uitzicht op vrijlating, omdat de rechter voorlopig weigert de zaak opnieuw in behandeling te nemen. We zoeken hem opnieuw op en praten over het dagelijks leven achter de traleis, en de hoop die hij heeft op een nieuw leven buiten de gevangenis.

40 Dagen zonder Seks, dinsdag 14 juli, 20.20 uur, Nederland 3 Bregje
In 40 dagen zonder seks gaan jongeren de uitdaging aan om zich veertig dagen van alle vormen van seks te onthouden. Zij maken deel uit van een jongerencultuur waarin seks een belangrijke plek inneemt. Door veertig dagen te 'vasten', creëren ze voor zichzelf de mogelijkheid om te kijken naar de plek die seks in hun leven inneemt.

Bregje (18) kan absoluut geen nee zeggen tegen seks; ze heeft met zo'n 50 jongens het bed gedeeld. Bregje staat er in haar woonplaats om bekend dat ze nogal makkelijk in bed te krijgen is. Bregje: "Ik doe mee aan 40 dagen zonder seks omdat ik wil leren om vaker nee te zeggen en ik echt niet zo'n slet ben zoals veel mensen in mijn omgeving denken." Maar of dat gaat lukken? Direct na het ingaan van Bregjes 40 dagen staat er namelijk een heftig uitgaansavondje op het programma. Dan blijken oude patronen toch moeilijk te doorbreken. En als Bregje dan ook nog met een vriendin op vakantie gaat naar Blanes, is het maar de vraag of ze haar 40 dagen tot een goed einde gaat brengen...

Jong, woensdag 15 juli, 9.15 uur, Nederland 2
In deze aflevering vliegen de stenen door de lucht, rent Manuel voor zijn leven en vallen er rake klappen. Actievoeren is het thema deze aflevering, Koert en Brian zijn de actievoerders. Koert is Greenpeace-activist en staat op de bres als het gaat om het milieu. Manuel gaat met Koert mee actievoeren tegen Unilever, omdat de multinational palmolie afneemt waarvoor oerbossen in Indonesië worden verwoest.

Ook Manuel vindt dit niet kunnen en gaat daarom mee met de geheime actie van Greenpeace. Diep in de nacht vertrekken de actievoerders naar het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam. Daar proberen ze in het gebouw te klimmen om een groot spandoek op te hangen, maar de beveiliging doet er alles aan om dat te voorkomen.

Echt bang wordt Manuel in Duitsland, waar hij met Brian een confrontatie tussen extreemrechts en antifascisten bezoekt. Brian is zelf een antifascist, die er koste wat kost voor wil zorgen dat extreemrechts geen kans krijgt om te demonstreren. Helemaal in het zwart loopt Manuel mee met Brian, maar al snel moet hij vluchten voor de ME, die met een charge de antifascisten wil wegjagen.

Per bus gaat presentator Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere. Hij gaat met brandwonden de straat op, loopt mee in een protestdemonstratie én slaapt een nacht op straat.

XMIX, woensdag 15 juli, 13.17 uur, Nederland 3
Het gestolen schilderij
Uit het museum is een schilderij gestolen. XMIX komt erachter dat het schilderij door boeven naar de haven wordt gebracht. Het moet vast op een boot het land uit gesmokkeld worden. Komt XMIX op tijd?

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Jong, donderdag 16 juli, 9.15 uur, Nederland 2
In deze aflevering volgt Manuel Jos en Fransisca. Dolverliefd zijn ze op elkaar en ze dromen van een mooie toekomst samen, maar of dat erin zit? Al maanden zwerft het stelletje door de straten van Hengelo: "We moeten vechten om te overleven". In Jong vertellen Jos en Fransisca hun verhaal. Hoe ze door mishandeling, een jeugd zonder liefde en problemen met autoriteiten niet thuis konden blijven wonen.

Om te ervaren hoe het is om op straat te leven brengt Manuel buiten de nacht door met Jos en Fransisca. Dat valt Manuel erg zwaar en hij is er helemaal klaar mee. Deze jongeren horen niet op straat te leven! Manuel gaat daarom zijn best doen om onderdak te regelen voor Jos en Fransisca. Met zijn allerliefste glimlach en veel vertrouwen in een goede afloop belt hij aan bij verschillende instanties en de Gemeente Hengelo.

Per bus gaat presentator Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere. Hij gaat met brandwonden de straat op, loopt mee in een protestdemonstratie én slaapt een nacht op straat.

Geld maakt gelukkig?, donderdag 16 juli, 22.25 uur, Nederland 1 Thema: Verbouwen of verhuizen?
In de eerste aflevering van Geld maakt Gelukkig? winnen Brigitte en Martijn in de loterij de hoofdprijs: maar liefst 2.164.000 euro! Ze zijn van plan hun toekomst in het buitenland op te bouwen en maken plannen om te emigreren naar Thailand..

Ook echtpaar Bertus en Tineke overkomt iets soortgelijks: zij winnen 1.142.850 euro. Zij hebben het echter prima naar hun zin in Venray waar ze al 16 jaar wonen. Hun rijtjeshuis hebben ze eerder grondig verbouwd met de gedachte daar de rest van hun leven te blijven wonen... Hoe gaan Bertus, Tineke, Brigitte en Martijn na het winnen van de loterij om met hun plotselinge rijkdom? Is hun leven veranderd en... hoe gelukkig zijn ze nu?

Wat zou je doen met een miljoen? Volgens de laatste cijfers telt Nederland 117.400 miljonairs. Een deel daarvan bezit het geld dankzij het wagen van een gokje in de loterij. Gewone burgers die van het ene op het andere moment schatrijk werden. In zeven afleveringen probeert presentator Marc Dik erachter te komen of geld de sleutel is tot geluk. En zo niet, wat dan wel?

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 17 juli, 14.38 uur, Z@pp De reddingsboot
Dop en Kurk hebben twee konijntjes gevonden. Elly heeft een verhaal over konijnen, en ook over olifanten, over heeeeel veeel dieren. En die gaan allemaal in een grote reddingsboot. De boot van Noach. Dat is een mooi verhaal! Dop en Kurk gaan het naspelen, met de konijntjes, in de zee... En dat gaat niet goed...

De Dorpsdokter, vrijdag 17 juli, 19.27 uur, Nederland 1 Marleen ontvangt de familie Kortleve. Mevrouw Kortleve heeft vermoeidheidsklachten en haar dochter heeft waterpokken en een loopoor. Soms komt alles tegelijk. Rosemary gaat op bezoek bij mevrouw De Vreede die geopereerd is aan hamertenen. Jan controleert het ontstoken oog van mevrouw de Jong. Marleen bezoekt een zieke schaatser, die erg veel van haar lichaam heeft geëist om een topprestatie neer te kunnen zetten. Veearts Kees krijgt een stikstofbehandeling tegen eksterogen.

Jan en Marleen, vader en dochter, oefenen samen het huisartsenvak uit in hun huisartsenpraktijk in Noordeloos. De apotheek aan huis, de assistentes, de diëtist en de huisarts in opleiding komen uiteraard ook in de serie voor. De band die familie Kruithof heeft met de bevolking in Noordeloos is lang en hecht. Zo haalt Jan Kruithof inmiddels de derde generatie baby's en heeft menig patiënt die nu Marleen Kruithof als arts heeft, haar nog zien opgroeien in hun eigen dorp.

Jong, vrijdag 17 juli, 9.15 uur, Nederland 2
Annemarie en Agnes hebben dystrofie/dystonie; een vage aandoening waarover de meningen van artsen zelf uiteenlopen. De een zegt dat het tussen de oren zit terwijl de ander ervan overtuigd is dat het puur lichamelijk is. Een ding is duidelijk: het heeft de levens van beide meiden totaal veranderd.

Annemarie beklimt het ene moment een boom, terwijl ze het volgende moment verkrampt op bed ligt. Haar voeten zijn op zo'n moment zo gevoelig dat zelfs de aanraking van een sok voor extreme pijn zorgt.

Bij Agnes zorgde dystrofie/dystonie ervoor dat ze haar droom niet kon verwezenlijken. Van jongs af wilde Agnes een eigen melkveebedrijf starten in Nieuw-Zeeland. Doordat ze dystrofie/dystonie kreeg belandde ze binnen anderhalf jaar in een rolstoel. Haar droom valt in duigen. Verder zien we hoe Manuel aan den lijve ervaart hoe het is om geblesseerd te raken. Maar wat heeft de plaatselijke rugby vereniging daarmee te maken?

Per bus gaat presentator Manuel Venderbus langs bij jongeren met een bijzonder verhaal of uiterlijk. Hoe gaan ze om met hun anders-zijn? En hoe reageert hun omgeving? Manuel ervaart het zelf en stapt een dag in het leven van een jongere. Hij gaat met brandwonden de straat op, loopt mee in een protestdemonstratie én slaapt een nacht op straat.

Hoedoejijdat.nu, zaterdag 18 juli, 8.55 uur, Nederland 2 "Door verschillende gebeurtenissen in mijn leven, ben ik mijn vertrouwen in mensen (vrienden) en God kwijt en ben ik bang om de mensen die ik nog 'heb' te verliezen. Diep van binnen zit er veel angst voor afwijzing en dat maakt me verkrampt, vooral in relaties naar anderen toe. Wat zou ik hieraan kunnen doen?"

Met deze vraag van Anja de Jong begint Hoedoejijdat.nu. Zij is de gast van deze aflevering en hoopt hiermee in het programma een stap verder te komen. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek en laat haar onder andere de tip zien van dominee Jeannette Westerkamp. Zij raadt Anja aan om naar betrouwbare mensen te gaan, die voor haar kunnen bidden, dat God haar diep van binnen bevestigt en laat merken dat ze Zijn geliefde kind is. Ondertussen gaat Mirjam Bouwman naar het centrum van Amersfoort op zoek naar mensen, die ook bang zijn voor afwijzing. Hoe gaan zij ermee om?

Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur, Nederland 2. Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu . Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!

Checkpoint, zaterdag 18 juli, 9.58 uur, Nederland 3 Richten... dat kunnen alleen maar jongens. Want die schieten moeiteloos een bal in het doel, ze kunnen gooien en goed mikken. Meiden schieten er altijd naast. Maar gaan de meiden van het testteam het tegendeel bewijzen? Stel je maakt iets stuk en je wilt het repareren. Of je moet iets opplakken maar je hebt geen lijm in huis. Dan heb je iets plakkerigs nodig, en wat is het nou plakkeriger dan dik plakkerig broodbeleg?! Daarna gaan we testen of je over water kan lopen.

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 18 juli, 18.30 uur, Nederland 2

Nederland Zingt vanuit de Grote Kerk in Dordrecht met medewerking van het Chr. Gem. Drechtstedenkoor "PRAISE HIM", Kleinkoor Laudation - Dordrecht, Chr.Gem.Zangver. Jubilate Deo - Woudenberg o.l.v. Marco den Toom, het Sliedrechts Chr. Mannenkoor Ichtus o.l.v. Martin Zonnenberg en sopraan Marjo van Someren. Het koor, dat vanaf de oprichting onder de enthousiaste leiding staat van de bekende dirigent en organist Martin Zonnenberg, is in 1986 mede op zijn initiatief ontstaan uit het destijds maandelijks in Sliedrecht op zaterdagmiddag georganiseerde zang- en orgeluur 'Kom zing met ons'. Het koor is interkerkelijk en kenmerkt zich door een grote gedrevenheid om met elkaar te zingen. Het koor verleent veelvuldig haar medewerking aan radio- en televisieopnamen van de Evangelische Omroep. De thema's en het repertoire verschillen van Kerst tot Pasen en van vaderlands tot spirituals.

In the shadow of the moon, zaterdag 18 juli, 19.35 uur, Nederland 2 Tussen 1968 en 1972 keek de hele wereld ademloos uit naar elke Amerikaanse ruimtemissie en de 12 astronauten die daadwerkelijk hun voet op het maanoppervlak hebben gezet. Afgewisseld met uniek archiefmateriaal van NASA doen de historische maanreizigers hun verhaal. Ze zijn intussen oud geworden en hun gelaat is even gegroefd als het maanoppervlak, maar ze vertellen over hun gevaarlijke en gewaagde ruimte-avonturen met humor, emotie en relativering. De tijdsgeest waarin de maanreizen plaatsvonden, balanceerde tussen de optimistische vooruitgangsgedachte van de jaren '50 en '60 enerzijds en de spanning van de Koude Oorlog en het trauma van Vietnam anderzijds. Uitgebreid wordt stilgestaan bij 15 juli 1969: drie dagen na vertrek van de aarde landt de Apollo 11 met drie bemanningsleden op de maan. Neil Armstrong zal hier zijn eerste legendarische voetstappen zetten.

Deze documentaire werd bekroond met de Publieksprijs op het Sundance Film Festival 2007 en de Grand Prize op het Boulder International Film Festival.

Planet Earth, zaterdag 18 juli, 20.15 uur, Nederland 2 IJswerelden
Aan het eind van de antarctische zomer verlaat de zon de zuidpool en trekt naar het noorden. De zee rondom het continent vriest dicht en er komt steeds meer ijs, waardoor Antarctica twee keer zo groot wordt. Terwijl alle andere levende wezens naar het noorden vluchten, komen de keizerpinguïns net aan. Ruim negen maanden lang volgt Planet Earth deze geharde vogels, die de ijsvlakte oversteken om te gaan broeden. Met geavanceerde time-lapse-camera's wordt gedrag gefilmd dat nieuw is voor de wetenschap, terwijl de kolonie in een dynamisch, op zichzelf staand organisme verandert.

Als de zon op de noordpool aankomt, begint de door continenten omringde oceaan van ijs te veranderen. Een ijsbeermannetje heeft de winter op het ijs doorgebracht, op jacht naar robben. Maar nu smelt zijn ijswereld letterlijk onder hem weg. De ijsbeer legt ruim 100 kilometer af op zoek naar ijs waar hij op robben kan jagen. Hij duikt twee minuten per keer, en laat daarmee zien dat hij net zo thuis is op het water als op het land. De honger dwingt hem uiteindelijk om een eiland op te zoeken waar een kolonie walrussen aan het broeden is. Wanhopig valt hij ze aan, maar na een waar gevecht tussen giganten trekt hij aan het kortste eind. En twee jaar na dato neemt Planet Earth een kijkje bij de twee ijsbeerjongen die aan het begin van de serie uit hun hol kwamen. Ze staan inmiddels op eigen benen, en zullen het moeilijk krijgen als de klimaatverandering deze ijswerelden voorgoed verandert.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 19 juli, 9.20 uur, Nederland 1 Gastpresentator Ron van der Spoel gaat vandaag naar het sportveld van Enschede. Daar is een jonge topsporter bezig te trainen voor de Nederlandse kampioenschappen. Kees Langeveld is tienkamper, en vandaag traint hij, samen met coach Bas van Winsen, het polsstokhoogspringen. De lat ligt hoog, en moet nog hoger komen te liggen, want Kees wil uiteindelijk meedoen aan de Olympische Spelen! Of dat gaat lukken, en hoe belangrijk het is het oog op het doel gevestigd te houden, zien we in deze uitzending van Nederland zingt in de zomer. En ds. Ron van der Spoel hoort van Kees wat het inhoudt dat hij een 'Sports Witness' is: een topsporter die in de sport een getuige wil zijn van zijn geloof in Jezus Christus.

Omega Code, zondag 19 juli, 14.30 uur, Z@pp
Vandaag staat in de Omega Code het verhaal van Mefiboseth en koning David centraal. Hoeveel weten de teams van dit vrij onbekende verhaal uit de Bijbel? Langs stevige fietsstochten, schommelende sleutels, wiebelende weegschalen en slijmerige snotbakken proberen de teams de finale te behalen. Wie weet kennis met kracht te combineren en gaat een poging doen om de spelcomputer te winnen in de spannende finale?


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht