Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 210TW
Datum: 13 juli 2009

Samenwerking museum Oold Ark en
Korenmolen De Weyert van start

Met een positief besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân over het beschikbaar stellen van een bijdrage van E 49.500 voor het project 'Samen door een deur, Makkinga' gaat de samenwerking tussen het museum Oold Ark en Korenmolen De Weyert van start. Eerder werd dit project voorzien van een positief advies door het gebiedsplatform van Plattelânsprojekten Zuidoost Fryslân. Met het project van de gemeente Ooststellingwerf, gaan de stichtingen hun samenwerking intensiveren en beide gebouwen beter toegankelijk maken voor het publiek.

Het museum en de molen liggen naast elkaar aan de Lyclamaweg in Makkinga. Het zijn beide afzonderlijke stichtingen met ieder een eigen bestuur, maar op het gebied van publieksactiviteiten en PR is er steeds meer samenwerking. Om die te bevorderen, willen de stichtingen letterlijk door één deur naar binnen door hun ruimtes aan te passen en te verbeteren. Hierdoor zijn ze beter toegankelijk voor publiek.

Ruimte delen
Museum Oold Ark kampt al jaren met een tekort aan ruimte. Er is weinig expositieruimte en een beperkte mogelijkheid om koffie te schenken en videofilms te tonen aan bezoekers. De Korenmolen heeft geen sanitaire voorziening (deze wordt nu gedeeld met het museum), er is geen stromend water en ook geen rioolaansluiting. Omdat de gebouwen aan elkaar grenzen is het idee ontstaan meer ruimte te gaan delen. Er zijn plannen gemaakt voor het aanpakken van al deze punten. Ook komt er een nieuwe balie waar bezoekers voor zowel het museum als voor de molen een kaartje kunnen kopen en wordt er een doorgang gemaakt tussen de gebouwen. Met de veranderingen moet het aantal bezoekers stijgen, wat weer zorgt voor meer inkomsten.

Bijdrage
Het totale bedrag dat nodig is voor de realisatie van de plannen is E 115.208. De provincie Fryslân draagt E 49.500 bij. De andere bijdragen zijn inmiddels ook al toegezegd, waardoor de uitvoering nu ook echt heel dichtbij komt.

Impuls recreatie & toerisme
De verbouwing van de ruimtes en het versterken van de samenwerking tussen de stichtingen geeft een impuls aan het thema recreatie & toerisme en draagt bij aan de sociaal economische vitaliteit van het platteland. Tevens draagt het project bij aan het thema cultuur, cultuurhistorie en taal, één van de speerpunten van het gebiedsplatform van Plattelânsprojekten Zuidoost Fryslân.


-----------------------


---- --