Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Rijksgebouwendienst renoveert buitenzijde Paleis op de Dam

De renovatie van het interieur van het Koninklijk Paleis in Amsterdam is in een vergevorderd stadium. Omdat ook de kwaliteit van de buitenzijde van het Koninklijk Paleis op de Dam de afgelopen jaren sterk is afgenomen wordt nu een aanvang gemaakt met de renovatie van de buitenzijde van dit paleis. Er is met name dringend groot onderhoud aan de daken en daarbij horende elementen (zoals de toren en de schoorstenen) nodig. Daarnaast zijn de gevels aan restauratie toe. Voor dit project, dat zal worden uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst, is een bedrag van 40,85 miljoen geraamd.

Restauratie
Het paleis, eigendom van de Staat, is een topmonument en een icoon van de Nederlandse geschiedenis. Door vervuiling en aantasting is de oorspronkelijke architectonische verschijningsvorm grotendeels verloren gegaan. Gezien deze architectonische onomstreden kwaliteiten zou juist uit de gevels iets van de oude glorie mogen blijken. Dat is niet alleen van belang voor Amsterdam: gelet op de status van het paleis als ons belangrijkste bouwwerk uit de Gouden Eeuw mag zelfs worden gesproken van nationaal en internationaal belang. Daarom wordt het technisch herstel van de gevels aangegrepen om ook de architectonische uitstraling weer op peil te brengen. De Rijksgebouwendienst heeft technisch onderzoek en proeven laten uitvoeren naar restauratietechnieken voor de gevels. Hieruit blijkt dat met moderne middelen en technieken dusdanige resultaten kunnen worden behaald dat op historisch verantwoorde wijze de buitenzijde kan worden gerestaureerd.

Planning
De Rijksgebouwendienst start in de zomer van 2008 met de voorbereidingen. Het is de bedoeling de uitvoerende werkzaamheden in 2009 te starten. De doorlooptijd van het gehele project zal circa drieënhalf jaar zijn. De interne renovatie van het paleis is in 2005 gestart, deze zal rond de jaarwisseling worden afgerond. Mogelijke hinder op de Dam en aan de Nieuwezijds Voorburgwal door aan- en afvoer van bouwmateriaal en het plaatsen van bouwketen zal in overleg met de gemeente Amsterdam zoveel mogelijk worden beperkt.

Persbericht 2 juni 2008