Zie ook reactie van NJCM:
Bericht over bedreiging Antilliaanse mensenrechtenonderzoeker onjuist
http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2009/07/13/J003.htm
reactie van Antilliaans Dagblad:
"Antilliaans Dagblad weerspreekt NJCM inzake bedreiging onderzoeker"
http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2009/07/13/J004.htm


GroenLinks

GroenLinks geschokt door bedreiging Antilliaanse mensenrechtenonderzoeker

13 juli 2009

GroenLinks stelt schriftelijke vragen over de bedreiging van een Antilliaanse mensenrechtenonderzoeker. Onder zware druk zag het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten, het NJCM, af van een onderzoek naar de mensenrechtensituatie op de Nederlandse Antillen. Het was de bedoeling dat onder meer de toestand in de gevangenissen onderzocht zou worden. Wie er precies achter de bedreigingen zit is niet bekend.

GroenLinks roept staatssecretaris Bijleveld van Koninkrijksrelaties en minister Hirsch Ballin van Justitie op om een Antilliaans strafrechtelijk onderzoek te ondersteunen en zo mogelijk ervoor te zorgen dat onafhankelijke onderzoekers in veiligheid op de Nederlandse Antillen hun onderzoek kunnen uitvoeren. Dit geldt in het bijzonder voor het onderzoek van het NJCM, want de naleving van de mensenrechten is een grote prioriteit voor het gehele koninkrijk.

Ineke van Gent

Schriftelijke vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie over de bedreiging van een mensenrechtenonderzoeker


1. Kent u het bericht* dat een onderzoeker van het Nederlands Juristencomité voor de Mensenrechten (NJCM) onder bedreiging van geweld heeft afgezien van een onderzoek naar de mensenrechtensituatie op de Nederlandse Antillen?


2. Wat vindt u ervan dat een gerespecteerde organisatie zoals het NJCM niet in staat is een bijdrage te leveren aan de uiteindelijke naleving van de mensenrechten in Nederland? Bent u het met mij eens dat het onwenselijk is dat het onderzoek van het VN Mensenrechtencomité het nu moet stellen zonder een kritisch tegengeluid van het NJCM?


3. Is er inmiddels aangifte gedaan van de bedreigingen? Zo nee, is er al wel een strafrechtelijk onderzoek gestart naar deze bedreigingen? Is er al enig zicht op de achtergronden van de bedreigingen?


4. Kunt u aangeven welke bijdrage u zult leveren om het NJCM in staat te stellen het onderzoek naar de mensenrechtensituatie op de Antillen uit te voeren?


5. Zijn er u andere, vergelijkbare signalen bekend van bedreigingen waardoor onderzoekers op uiteenlopende onderwerpen gehinderd worden in hun onderzoek?


*) Gezwicht voor intimidatie. Juristencomité voor de Mensenrechten: geen schaduwrapport over de Antillen, Antilliaans Dagblad 11 juli 2009.