Senternovem

13-07-2009 | Stevige stimulans duurzame bedrijfsgebouwen

Limiet MIA van 2 naar 10 miljoen per nieuw gebouw

Met de tussentijdse aanpassing van de Milieu-investeringaftrekregeling (MIA) krijgt de ontwikkeling van duurzame utiliteitsgebouwen een stevige impuls. Vooral voor kantoorgebouwen is het ophogen van de investeringslimiet van twee naar tien miljoen per gebouw een belangrijke verruiming.

Ilona Koomen, programma-adviseur bij SenterNovem: "15% van de investering, dus maximaal 1,5 miljoen per gebouw, is hiermee aftrekbaar van de fiscale winst". In combinatie met de lagere energiekosten maakt dit duurzame nieuwbouw zeer concurrerend ten opzichte van een standaard gebouw. Koomen: "Belangrijk is het tijdig aanmelden van een gebouw, dat wil zeggen binnen drie maanden na opdrachtverlening". De voordelen van de MIA-regeling zijn te combineren met de populaire Groenregeling, waarmee een ondernemer tegen een aantrekkelijke rente geld kan lenen voor een duurzaam gebouw. De eisen om in aanmerking te komen voor de investeringsaftrek hebben onder andere betrekking op energiebesparing, afkoppeling van water en het toepassen van duurzaam hout.

Hans Korbee van SenterNovem beoordeelt projecten voor de Groenregeling: "De Groenregeling stelt wat hogere eisen aan het pand dan de MIA. Bijvoorbeeld minimaal 30% energiebesparing tegenover 15% voor de MIA. We hebben de eisen zodanig geharmoniseerd dat projecten die een groenverklaring ontvangen vrijwel altijd ook in aanmerking komen voor de MIA. Daarnaast zijn er verschillende onderdelen in een duurzaamgebouw waarvoor de fiscale aftrekbaarheid bij de MIA verhoogd is, onder andere investeringen die gericht zijn op waterbesparing.

Meer informatie

Officiële publicaties MIA en Vamil regeling