Dienstenbond CNV

Nieuws

13 juli 2009

Cao zorgverzekeraars tot na de zomer...

De cao voor de Zorgverzekeraars (ZN) is op 1 juni afgelopen. In april is heeft CNV Dienstenbond voor het eerst overleg gehad met Zorgverzekeraars Nederland over de voortzetting van de cao. We zijn er toen niet uitgekomen. Niemand wist hoe de economische crisis zich ging ontwikkelen en wat in dit licht een verantwoorde loonstijging zou zijn. We hebben toen afgesproken de ontwikkelingen nog even aan te zien en in juli weer om tafel te gaan zitten.

Onderhandelingsronde 8 juli
Op 8 juli zijn we weer gaan onderhandelen. Nog steeds is het verloop van de crisis onduidelijk. Verder zijn er weinig referentiepunten wanneer we kijken naar de loonontwikkeling van ander cao's. Veel ligt gewoon stil.
We zijn er helaas niet uitgekomen. Er is een groot verschil tussen wat de werkgevers een maatschappelijk verantwoorde loonstijging vinden (1% over een jaar) en wat de vakorganisaties nu vragen (2,5% per jaar). Niemand wil een uitkomst van de onderhandelingen onder deze omstandigheden forceren. Daarom is er weer besloten om de onderhandelingen te schorsen. In oktober gaan we om de tafel zitten om dan te zien wat mogelijk is.

Besproken onderwerpen
Er is geen akkoord dat we u kunnen voorleggen. Maar het lijkt ons wel goed om u te melden waarover nog meer is gesproken.

VUT
De werkgevers willen graag aanpassingen doorvoeren in de huidige VUT-regeling. Zo willen zij de regel, dat men bij uitstel van de VUT het niet genoten VUT-geld kan opsparen ("oprenten"), zodanig aanpassen dat dit maar voor 50% kan (nu is het 100%) Wij verzetten ons hiertegen.
Verder willen ze een commissie instellen die kan bekijken hoe de VUT-regeling voor degenen geboren na 1950 anders kan. Hiervan vinden we dat praten altijd kan, maar we leggen ons niet vast op een uitkomst. De huidige VUT (en wachtgeld)-regelingen in de cao beschouwen we toch als "heilige huisjes" waar van afgebleven moet worden.

Scholing
Op basis van een onderzoekje onder de Ondernemingsraden is ons gebleken dat er wel veel mooie woorden over employability en scholing in de cao staan, maar dat het in de praktijk moeilijk is om uw individuele wensen ten aanzien van scholing te verwezenlijken. Het is toch in het algemeen uw werkgever die de scholing bepaalt en deze is meestal werkgerelateerd. De vakbonden hebben er bij ZN op aangedrongen om dit via de cao en de or beter te regelen. Het noemen van de mogelijkheid van een Persoonlijk Opleidingsplan Budget (POB) en het erkennen van Elders Verworven Competenties (EVC's) zou hierbij een begin kunnen zijn.

Pensioen
In de toekomst zal waarschijnlijk ook nog de pensioenpremie aan de orde komen. Deze ligt nu op 8% van uw pensioengevend salaris voor u. Wanneer echter de totale pensioenpremie boven de 24% stijgt is de 8% werknemerspremie geen afgesproken 1/3 deel van de totale premie meer. Laten we maar hopen dat deze situatie zich niet voordoet want CNV Dienstenbond houdt graag vast aan de afspraak dat 8% de maximale werknemerspremie is. In het kader van de premie hebben de werkgevers ook de mogelijkheid aangekaart om de onvoorwaardelijke indexatie van de pensioenaanspraken van u als actieve deelnemer los te laten. Dit is o.i. echter een onverbrekelijk onderdeel van het huidige middelloonsysteem dat de basis vormt van uw pensioenopbouw. Ook hier kunnen we dus van een "heilig huisje" spreken dat we niet willen aantasten.

Teleurstelling
CNV Dienstenbond betreurt de huidige gang van zaken. Het kan niet zo zijn dat uitstel tot afstel wordt en u daardoor benadeeld wordt. Het lijkt ons echter ook niet goed om met een minimale loonstijging en een gedeeltelijke afbraak van de VUT-regeling akkoord te gaan. En dat lag er van werkgeverskant. Zodra wij weer gaan onderhandelen (medio oktober) zullen wij u op de hoogte stellen van de ontwikkelingen. Voor vragen of reacties op deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot, 010-2651111. Email:
b.degroot@remove-this.cnvdibo.nl