Gemeente Dalfsen

Afschaffing bijschrijving kinderen in reisdocument

13-07-2009

Met ingang van 26 juni 2012 vervalt de geldigheid van bijschrijvingen van kinderen in het paspoort van ouder(s) of voogd. In dit bericht staan de feiten van deze verandering.
Reisdocumenten

Feiten

De Europese verordening betreffende de normen, veiligheidskenmerken van en biometrische gegevens in door de lidstaten afgegeven paspoorten en reisdocumenten is onlangs gewijzigd. Dit heeft gevolgen voor de bijschrijvingen van kinderen in het paspoort. De Paspoortwet en paspoortuitvoeringsregelingen zullen dienovereenkomstig worden aangepast.
Vanaf 26 juni 2012 is het niet meer mogelijk om kinderen in de paspoorten van de ouder(s) of voogd bij te schrijven

De geldigheid van alle bijschrijvingen en kinderstickers vervalt op 26 juni 2012

Het vervallen van de geldigheid van de bijschrijvingen op 26 juni 2012 heeft geen gevolgen voor de geldigheid van het paspoort van de ouder(s) of voogd waarin ze staan bijgeschreven. Vanaf 1 januari 2010 geldt voor kinderen tot en met 13 jaar voor de Nederlandse identiteitskaart (NIK) een verlaagd tarief (jeugdtarief).

De hoogte van het jeugdtarief moet nog worden vastgesteld. Deze zal vergelijkbaar zijn met de prijs van een bijschrijving.

Afschaffing gratis Nederlandse identiteitskaart

Met ingang van 1 januari 2010 wordt de eenmalige gratis Nederlandse identiteitskaart voor 14-jarigen afgeschaft. Lees hier de feiten van deze verandering.

* De eenmalige gratis Nederlandse identiteitskaart (NIK) voor 14-jarigen wordt met ingang van 1 januari 2010 afgeschaft.
* 14-jarigen die hun gratis NIK nog niet hebben aangevraagd kunnen dit nog doen tot en met uiterlijk 31 december 2009.
* Vanaf 8 weken voordat een jongere veertien jaar wordt, kan hij of zij een gratis NIK aanvragen. Wanneer de periode van 8 weken geheel of gedeeltelijk in 2009 valt, dan kan een jongere die begin 2010 (uiterlijk 25 februari) veertien jaar wordt, tot en met uiterlijk 31 december 2009 nog zijn gratis NIK aanvragen.
* De gratis NIK wordt afgeschaft om de NIK tegen jeugdtarief (geldt tot en met 13 jaar) te financieren.