Gemeente Zaanstad

02-07-2009
Zaanstad krijgt topsportfonds en platform sport Verenigingen en organisaties denken mee over gemeentelijke plannen

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om zowel een fonds voor topsport op te richten als een Platform Sport. Deze ideeën komen voort uit de behandeling van de sportnota `Zaankanters in Beweging' in de gemeenteraad. Het college komt hiermee een toezegging aan de raad na. Naar verwachting zal na de zomervakantie gestart kunnen worden met beide noviteiten.

Tijdens de behandeling van de nota `Zaankanters in Beweging' heeft de gemeenteraad gevraagd meer aandacht te besteden aan topsport. Via de Stichting Topsportfonds Zaanstad wordt hieraan gehoor gegeven. De komende maanden worden personen uit de sportwereld geworven om zitting te nemen in deze stichting. De gemeente stelt ieder jaar EUR 30.000 beschikbaar voor het fonds. Doel is echter om via sponsoren het budget te vergroten. De Stichting zal vervolgens kijken hoe topsporters uit Zaanstad gesteund kunnen worden om topprestaties te behalen.

Het Platform Sport wordt de nieuwe denktank van de gemeente op het gebied van sport. Dit platform zal bestaan uit enkele vaste leden, die verschillende sporten en organisaties vertegenwoordigen, en groep leden die eens per twee jaar in samenstelling zal wisselen. Sporten die vast vertegenwoordigd zullen worden zijn: voetbal, tennis, korfbal en zwemmen. Dit zijn de sporten die veel beoefend worden in Zaanstad. Daarnaast wordt gekeken of Sportservice Zaanstad en Werkgroep Bewegingsonderwijs een vaste zetel in het platform kan krijgen.

Wethouder Ronald Ootjers is blij dat hij met dit voorstel vorm kan geven aan de wens uit de gemeenteraad. `Het gemeentelijke sportbeleid richt zich vooral op de breedtesport, omdat de belangrijkste doelstelling uit het beleid is, dat zoveel mogelijk mensen kunnen sporten of bewegen. Topsport heeft natuurlijk een belangrijke uitstraling en is een stimulans om te gaan sporten. Daarom hoop ik dat we via de nieuwe stichting een impuls kunnen geven aan mensen die nu al aan de top staan, maar vooral ook aan talenten die de top willen bereiken.'

De wethouder zal het voorstel van B en W mondeling toelichten aan de gemeenteraad. In het najaar krijgen de raadsleden een toelichting op de statuten voor de stichting. Na deze behandeling kunnen de leden van de stichting benoemd worden en wordt ook het platform geïnstalleerd.