Stand van zaken A/H1N1-griep op 13/07/09: 15 nieuwe bevestigde gevallen

13/07/2009 21:05

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat er vandaag 40 stalen werden binnengebracht in het laboratorium van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Vijftien daarvan leverden een positief resultaat op voor de A/H1N1-griep, en drie stalen testten positief voor de seizoensgriep. De 22 andere stalen testten negatief.

Acht personen die vandaag positief testten, zijn jongeren die deelnemen aan een taalkamp in de streek van Luik. Het gaat om 5 Belgische studenten, 2 Spaanse en 1 Russische. Zij werden ter plaatse geïsoleerd en kregen een behandeling met antivirale geneesmiddelen. Hun gezondheidstoestand is niet zorgwekkend en wordt opgevolgd door een arts ter plaatse.

Drie besmette personen zijn onlangs in het buitenland geweest.

De overige 4 personen die positief testten zijn niet in het buitenland geweest. Eén daarvan heeft contact gehad met een eerder bevestigd geval. Bij de andere 3 gevallen onderzoeken de gezondheidsautoriteiten momenteel waar zij het virus opgelopen hebben.

Nadat de besmette personen de eerste griepsymptomen kregen, hebben ze contact opgenomen met een arts, die in overleg met een gezondheidsinspecteur van de Gemeenschap besliste om een test te laten uitvoeren. Vandaag bleken de testen positief voor de A/H1N1-griep.

Alle personen zijn geïsoleerd en krijgen de gepaste behandeling met antivirale geneesmiddelen. Hun gezondheidstoestand wordt de volgende dagen van nabij opgevolgd. Alle personen met wie ze nauw contact gehad hebben worden eveneens geïsoleerd en krijgen ook de gepaste behandeling.

Tot op heden zijn er in België 126 gevallen van de A/H1N1-griep. Het Commissariaat blijft de pers doorlopend informeren over nieuwe mogelijke gevallen in ons land.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel