Politie Limburg-Noord

Pilot SelectaDNA: minder woninginbraken, veiligheidsgevoel toegenomen


Datum: 15-07-2009
Tijd bericht: 15:50
Plaats: Venray

De uitreiking van SelectaDNA in de wijk Brukske in mei 2008 heeft geleid tot minder woninginbraken in de wijk zelf ten opzichte van de overige wijken van Venray. Uit de gehouden enquêtes blijkt dat het veiligheidsgevoel in de wijk is toegenomen.

In 2007 was er sprake van een opmerkelijke daling van het aantal woninginbraken in heel Venray en ook in de wijk Brukske. Deze dalende trend heeft zich niet voortgezet in heel Venray in 2008. Het totale aantal woninginbraken in Venray is in 2008 ten opzichte van 2007 gestegen met 53%. Opvallend is dat deze stijging in Brukske achterwege is gebleven. Het aantal inbraken is in 2008 op het niveau van 2007 gebleven. Daarnaast is het veiligheidsgevoel van bewoners toegenomen. Bewoners zijn van oordeel dat goederen beter beveiligd zijn met SelectaDNA markering. Daarnaast voelt het merendeel (60%) zich veiliger in de wijk na de uitreiking van SelectaDNA.

Gratis pakketten SelectaDNA
SelectaDNA is een nieuw middel tegen woninginbraken dat voor de eerste keer is ingezet in wijk Brukske in Venray. Op zaterdag 3 mei 2008 is met behulp van 100 politieagenten bij elke woning in Brukske een pakket SelectaDNA kosteloos aangeboden. De agenten hebben deur aan deur, tekst en uitleg gegeven over het nieuwe middel. Samen met de bewoners vulden zij het registratieformulier in voor de database. Het bezoek werd afgerond met het plakken van een sticker op de voordeur. De sticker laat de buitenwereld zien dat de eigendommen in de woning zijn gemarkeerd met SelectaDNA. Dit maakt het voor de dief minder aantrekkelijk om in te breken in deze woning. Verder zijn bij de toegangswegen en in de wijk Brukske waarschuwingsborden geplaatst, met het doel de potentiële dief te ontmoedigen. Om gestolen goederen snel te achterhalen werden de politiebureaus, politieauto's voorzien van UV-lampen.

75% woningen voorzien van SelectaDNA
De wijk telt in totaal 1.930 woningen. Op 3 mei werden circa 75% van de woningen voorzien van een pakket SelectaDNA. Bewoners die destijds niet thuis waren zijn schriftelijk op de hoogte gesteld dat zij het pakket alsnog gratis konden ophalen bij het wijkkantoor. Van deze mogelijkheid hebben verschillende bewoners gebruik gemaakt. In totaal hebben 83% van de huishoudens van de wijk Brukske een pakket ontvangen. De overgebleven pakketten zijn naar rato verdeeld onder de zeven gemeentelijke partners van Waak voor inbraak. Hierdoor is het onder andere mogelijk geworden alle basisscholen kosteloos te voorzien van SelectaDNA.

Wat is SelectaDNA
SelectaDNA bestaat uit een voor het blote oog onzichtbare onschadelijke vloeistof met een uniek DNA, waarmee de burgers hun waardevolle spullen kunnen markeren. Het DNA gaat in kieren en putjes zitten en is onmogelijk voor 100% te verwijderen. De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met Ultra Violet licht. Met SelectaDNA gemerkte bezittingen zijn voor de politie snel te herkennen en eenvoudig tot de eigenaar te herleiden. Gebruik van SelectaDNA leidt ertoe dat gestolen goederen slecht doorverkocht kunnen worden.

Anti-woninginbrakenproject Waak voor Inbraak
De pilot met SelectaDNA maakt een onderdeel uit van het integrale project Waak voor Inbraak. Omdat het aantal woninginbraken in het politiedistrict Venray in 2006 fors was toegenomen hebben de zeven gemeenten in het district: Bergen, Gennep, Meerlo-Wanssum, Mook en Middelaar, Sevenum, Venray en Horst aan de Maas besloten hun krachten te bundelen. In samenwerking met politie Limburg-Noord, het Openbaar Ministerie, de vier woningcorporaties in het gebied (Wonen Venray, Wonen Horst, Destion en Mooiland Maasland), vertegenwoordigers uit de bouwwereld en de provincie Limburg wordt op een projectmatige actie ondernomen om het aantal woninginbraken terug te dringen. Met ingang van 2009 nemen ook verzekeringsmaatschappij Interpolis en de Rabobanken Maashorst, Venray en Land van Cuijk en Maasduinen als projectpartners deel aan het project. De doelstelling van het integrale project is het aantal woninginbraken in 2008 niet verder te doen stijgen ten opzicht van peiljaar 2006 en in 2009 met 30% terug te dringen.

Dertien acties
Voor het realiseren van de doelstelling is het actieplan Waak voor Inbraak opgesteld in april 2008. Het actieplan bestaat uit dertien acties, die in samenhang worden uitgevoerd gedurende de periode mei 2008 tot mei 2010. De acties zijn gericht op het prikkelen van de burger in het nemen van verantwoordelijkheid. De nadruk van de aanpak ligt op preventie en op verbetering van de opsporing van de daders. De eerste actie die in het kader van Waak voor inbraak werd uitgevoerd is de pilot met SelectaDNA. Overige acties die ondertussen al zijn ingezet zijn onder andere: SMS-Alert, de slotplatenactie 'Goed Gesloten' en communicatie als bindmiddel.

Impact woninginbraken
Bestrijding van woninginbraken is belangrijk, omdat uit onderzoek blijkt dat de impact van een woninginbraak op het slachtoffer groot is en jarenlang gevoelens van onveiligheid beïnvloedt. Een gezamenlijke aanpak, met de nadruk op preventie en het prikkelen van de eigen verantwoordelijkheid van de burger, heeft een positieve invloed op de leefbaarheid in de wijk.