GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

EU schept tweederangsburgers in Bosnië en
Kosovo

Straatsburg, 15 juli 2009 - De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel gepresenteerd om de visumplicht voor burgers uit Macedonië, Montenegro en Servië af te schaffen, maar niet voor landgenoten met een andere etnische achtergrond. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen verscherpt dit plan de verdeeldheid op de Balkan.

Cornelissen is zeer
positief over de versoepeling van de
strenge Europese visaregeling: "Het is essentieel dat jongeren en andere inwoners van Balkanlanden in contact komen met mensen in de rest van Europa. De regeringen van deze drie landen zijn bovendien constructief bezig."

Het bijeffect van het voorstel is echter gevaarlijk. "Kosovo en Bosnië-Herzegovina zijn van het voorstel uitgesloten. De Serviërs in Kosovo en Bosnië hebben vrijwel allemaal een Servisch paspoort, zodat ze wel onder de nieuwe regeling vallen. Andere groepen, zoals Albanezen in Kosovo en Bosnische Moslims, hebben vaak geen tweede nationaliteit en zijn nu slechter af. Het kan niet zo zijn dat de EU deze mensen als tweederangsburgers degradeert," aldus Cornelissen.

Cornelissen vindt ook de timing zeer ongelukkig. "Afgelopen weekend vond nog de internationale dag van de herdenking van de massamoord in Srebrencia plaats. Het is extra pijnlijk dat dit
voorstel zo kort op de herdenking is gepresenteerd. Juist de nabestaanden worden nog altijd moeizaam toegelaten tot
EU-grondgebied."

Marije Cornelissen wordt namens
GroenLinks lid van de buitenlandcommissie in het Europees Parlement en zal zich de komende zittingsperiode inzetten voor ontwikkelingen in de Balkan.

lang=NL


-------------------



GroenLinks in de Europese Unie