Moerdijk 2 officieel van start

15/07/2009 09:39

Essent N.V.

Moerdijk 2 officieel van start

Arnhem, 15 juli 2009 - Vanmiddag slaan Onno Hoes (Gedeputeerde Staten Noord-Brabant), Roland Teixeira De Mattos (General Electric Director Operations Benelux) en Rinse de Jong (CFO van de Raad van Bestuur van Essent) de symbolische eerste paal als start van de bouw van de elektriciteitscentrale Moerdijk 2.

De nieuwe centrale is een 400MW gaseenheid. Het betreft een ultramoderne CCGT-unit; een Combined Cycle Gas Turbine die elektriciteit genereert en de vrijgekomen restwarmte gebruikt voor extra productie van stroom via een stoomturbine. De nieuwe unit wordt naar verwachting eind 2011 opgeleverd. De totale capaciteit van de Moerdijk centrale groeit hiermee van de huidige 400MW naar 800MW.

Deze investering zorgt - naast de uitbreiding van 400 MW capaciteit - voor een ruime en structurele verbetering van zowel efficiency (van 39% naar 58%) als emissies (minus 50%). Daarmee past deze investering in de strategische lange termijndoelstellingen van Essent voor een betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening. Om deze ambitie te realiseren, wil Essent de emissies per kWh verder verminderen en het CO2 risico beperken door te investeren in de ontwikkeling van grootschalige gasgestookte eenheden en windprojecten.

Over Essent

Essent is het grootste energiebedrijf van Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft intussen ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. In 2008 noteerde Essent een omzet van EUR 9,0 miljard en een netto resultaat van EUR 887 miljoen. De totale productiecapaciteit van de centrales en windparken van Essent bedraagt 6.000 Megawatt. Meer informatie is te vinden op http://www.essent.eu





http://www.essent.nl




Essent