Gemeente Harderwijk


Kijk uit voor de eikenprocessierups

11/07/2009

Dit jaar is het aantal nesten en daarmee de overlast door de eikenprocessierups in de regioâs Noord-Veluwe, Achterhoek en Stedendriehoek fors toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De GGD waarschuwt u voor de risicoâs en geeft tips om gezondheidsklachten zoveel mogelijk te voorkomen.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes, aanvankelijk hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen.

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000 welke met het blote oog niet te zien zijn. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij één van de medewerkers van het team Medische Milieukunde (088-443 3000) of www.ggdgelre-ijssel.nl of www.minlnv.nl/eikenprocessierups. Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met de afd. Snel Herstel van de gemeente Harderwijk, tel. 411 333.


____________________