CDA

Balkenende meets Obama

Dinsdag heeft premier Balkenende een bezoek gebracht aan president Obama in het Witte Huis in Washington.

Het was het eerste officiële bezoek van de premier aan president Obama. De twee hadden elkaar al wel eerder ontmoet. Het gesprek duurde ruim een uur en vond plaats in de Oval Office, de werkkamer van Obama.

Balkenende en Obama spraken over Afghanistan en over de sluiting van de gevangenis in Guantanamo Bay. Ook spraken zij over de transatlantische verhoudingen, de economische crisis, het klimaat en de voedselzekerheid.
President Obama nodigde Nederland uit om aanwezig te zijn bij de G20 top in Pittsburgh. De G20 is een groep van 19 landen van de grootste economieën ter wereld en de Europese Unie. Nederland hoort daar niet bij, maar is al wel vaker uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Nederland zal nu ook eind september van dit jaar weer aanwezig zijn in Pittsburgh.
Na ongeveer een halfuur schoof ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen aan bij het gesprek.

De premier en Verhagen hebben na het gesprek met Obama ook gesproken met Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. De premier had ook een gesprek met Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Verhagen sprak nog met zijn ambtgenoot Hillary Clinton en Dennis Ross, de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, de Golfregio, Afghanistan, Pakistan en Zuid-Azie.

---