Gemeente Bernheze


Terugblik op de raadsvergadering van 9 juli 2009

Op donderdag 9 juli 2009 vond de raadsvergadering plaats. Hieronder een toelichting op enkele besluiten uit de vergadering.

Veranderingen buitendienst afdeling Civiel- en Cultuurtechniek

De raad heeft ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders over een servicegerichte buitendienst, waarbij het personeelsbestand wordt teruggebracht van 11,5 naar 7 formatieplaatsen. Dit heeft onder andere als gevolg dat de taken riool en afval worden gewijzigd. Het beheer van de milieustraat en het onderhoud van speeltoestellen worden vanaf 2010 uitbesteed aan IBN.

Vaststelling notitie Hondenbeleid

De raad heeft de notitie Hondenbeleid vastgesteld. In de notitie hondenbeleid wordt een aantal zaken over de aanwezigheid van honden in de openbare ruimte geregeld om de overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. In de notitie staan ook de handhavingsmogelijkheden voor de gemeentelijke toezichthouder en de daarbij behorende boetes.

Vaststelling Kadernota gemeentelijk rioleringsplan 2010-2014

Met de instemming van de kadernota kan de gemeente een start maken met het opstellen van een nieuw gemeentelijk rioleringsplan 2010-2014. In het gemeentelijke rioleringsplan staat onder andere hoe de gemeente omgaat met de inzameling en het transport van afval- en hemelwater en met problemen als gevolg van grondwaterstanden.

In de kadernota heeft het college van burgemeester en wethouders, naast de uitgangspunten voor het gemeentelijke rioleringsplan, ook nieuwe manieren van rioolheffing uitgewerkt. Tijdens de vergadering gaf dit vooral discussie omdat de raad niet goed de gevolgen van de nieuwe heffingsmethode voor de inwoners en bedrijven kan overzien. Het college van burgemeester en wethouders gaat de nieuwe berekening rioolheffing nu verder uitwerken en de gevolgen hiervan in beeld brengen. De raad heeft in meerderheid zijn goedkeuring gegeven aan de Kadernota.

Vaststelling Verordening minimabeleid Bernheze 2009

Met deze verordening kunnen inwoners die een inkomen hebben tot maximaal 120% van de bijstandsnorm een bijdrage krijgen voor sociaal-culturele, sportieve en maatschappelijke activiteiten. De volledige gemeenteraad heeft de verordeningen goedgekeurd en daarmee is de bijdrage voor deelname aan maatschappelijke activiteiten verhoogd naar EUR 160,- per volwassene en EUR 225,- per kind. De activiteiten waarvoor een bijdrage wordt verleend, staan in de verordening. Voor de tekst van de verordening verwijzen wij u naar de website van de gemeente.

Muziekeducatie in Bernheze

Op basis van (subsidie)onderzoek stelde het college van burgemeester en wethouders de raad voor om niet meer met de Stichting Meijerijse Instellingen voor Kunsteducatie (MIK) verder te gaan, maar de diensten onder te brengen bij De Muzelinck uit Oss. De MIK is momenteel de instelling die de kunsteducatie in de kernen Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch verzorgt. Bij de behandeling van dit voorstel tijdens de raadscommissievergadering Maatschappelijke Zaken op 22 juni jl. konden de commissieleden geen advies aan de raad geven. De commissie gaf alle partijen opdracht om alle (financiële) gegevens nog eens goed op een rij te zetten om een weloverwogen besluit te kunnen nemen tijdens de raadsvergadering. Zowel het college van burgemeester en wethouders als beide instellingen hebben de raad tussentijds van aanvullende gegevens voorzien. Daardoor kon afgelopen donderdag een overgrote meerderheid van de raad instemmen met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Dat betekent dat de kunsteducatie in Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch wordt ondergebracht bij De Muzelinck uit Oss.

Jaarrekeningen 2008 en begrotingen 2010 van gemeenschappelijke regelingen

De raadscommissies hebben in juni al een inhoudelijke oordeel over de jaarrekeningen 2008 en de begrotingen over het jaar 2010 van gemeenschappelijke regelingen gegeven. De gemeenschappelijke regelingen zijn instanties die taken voor diverse gemeenten uitvoeren en waarvan de kosten door de deelnemende gemeenten worden gedragen. In de raadsvergadering is vooral gesproken over de hoogte van de bijdrage aan de gemeenschappelijke regelingen.

Op basis van een amendement en twee moties van Bernheze Solidair heeft de gemeenteraad besloten alle bijdragen gelijk te houden aan de rijksbijdrage op het niveau 2009. Daarnaast besloot de raad andere gemeenten tot eenzelfde maatregel op te roepen en ook bij professionele instellingen de bijdrage van de gemeente op hetzelfde niveau te houden.

Benoeming burgerlid raadscommissie Ruimtelijke Zaken

De heer Van Emmerik uit Heeswijk-Dinther van de fractie OPG is per direct benoemd als burgerlid voor de raadscommissie Ruimtelijke Zaken.

Motie fractie SP, Bernheze Solidair en PP93 legalisatie golfbaan Hooge Vorssel in Nistelrode

De fracties SP, Bernheze Solidair en PP93 dienden een motie in over de legalisatie van de golfbaan Hooge Vorssel in Nistelrode. Met deze motie spreken de drie fracties hun wens uit dat het college van burgemeester en wethouders, voordat de plannen ter inzage gelegd worden, duidelijk moet zijn over de openbaarheid, toegankelijkheid, natuurcompensatie en erfpacht van de golfbaan. Met een krappe meerderheid (10 stemmen voor, 9 stemmen tegen) is de motie aangenomen.

Informatie

Klik hier voor de volledige besluitenlijst en de inhoud van het aangenomen amendement en de moties.

Met vragen over de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u terecht bij de griffie, telefoon (0412) 45 88 88, e-mail griffie@bernheze.org.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35