Technische Universiteit Delft

Delftse studenten gaan met ultralichte racewagen de strijd aan op Silverstone

Dat je voor competitief racen niet noodzakelijk veel vermogen nodig hebt, dat probeert een team van Delftse studenten komend weekend te bewijzen op het Formule 1 circuit Silverstone in Engeland. Het team van de TU Delft heeft een ultralichte racewagen ontwikkeld van slechts 150 kg met een eencilindermotor. Daarmee hopen ze de concurrentie te snel af te zijn in de Formula Student racewedstrijd, waar meer dan tachtig studententeams uit de hele wereld aan meedoen.

De wedstrijd op het Formule 1 circuit van Silverstone maakt deel uit van de internationale Formula Student competitie. In totaal doen ruim vierhonderd teams uit de hele wereld mee aan de grootste studentencompetitie ter wereld, tachtig ervan komen uit op Silverstone.

Ultralicht

Over het algemeen kiezen teams voor relatief zware en krachtige auto's met een viercilinder motor, maar het team uit Delft kiest voor een andere strategie. Hun auto is gemiddeld 70 kilo lichter dan de concurrentie. "In de race draait het vooral om acceleratie, en minder om topsnelheid. Wij optimaliseren daarom op gewicht. Ondanks de kleine motor heeft de auto slechts 3,8 seconden nodig voor de sprint van 0 tot 100. We doen absoluut mee in de top, op de ranglijst staan we nu vijfde van de vierhonderd", zegt Stef de Jong, captain van het team.

Mobiele werkplaats

Naast hun bijzondere auto neemt het Delftse Raceteam als enige een grote mobiele werkplaats mee. In hun vrachtwagen hebben ze vrijwel alles in huis om reparaties te verrichten en nieuwe onderdelen te maken. Die mobiele werkplaats stellen ze belangeloos beschikbaar aan alle andere teams. "Onze thuisbasis is daarom het centrum van de camping, iedereen komt bij ons langs voor reparaties en onderhoud, heel gezellig", aldus Stef de Jong.

Bioethanol

Niet alleen is de auto erg licht, hij rijdt ook op E85 bio-ethanol. Dit is een mengsel van 15% benzine en 85% ethanol en beter voor het milieu dan reguliere benzine. Dankzij de combinatie van een lichtgewicht auto en de keuze voor bio-ethanol is de racewagen van het Delftse Raceteam de meest milieuvriendelijke van de competitie. Op zondag zal duidelijk worden of het ook de snelste racewagen is.