Gemeente Breda

Breda akkoord met bodemsanering Molenkwartier

De gemeente is akkoord met het plan van Projectontwikkelaar CBNC Development uit Amsterdam om binnen het plangebied Molenkwartier de verontreinigde bodem te saneren door het aanbrengen van een leeflaag van 1,2 meter dik en door het volledig verwijderen van de verontreiniging met vloeibare stoffen.

Wethouder Willems: Om de locatie voor woningbouw geschikt te maken moeten de risicos tot een minimum worden beperkt. Dat kan worden bereikt door het aanbrengen van een dikke, beschermende leeflaag en het weghalen van de vloeibare verontreiniging. De projectontwikkelaar voldoet daarmee volledig aan de eisen die de Wet bodembescherming stelt.

Het plangebied Molenkwartier aan de Hoge Steenweg en Teteringsedijk bestaat uit een aantal voormalige bedrijfsterreinen. Op dit terrein van circa 4 hectare wil de ontwikkelaar ongeveer 250 appartementen, eengezinswoningen en bedrijfswoningen neerzetten. De bedrijfsactiviteiten die in het verleden op dit terrein plaatsvonden hebben meerdere gevallen van ernstige bodemverontreiniging veroorzaakt. Sanering daarvan is nodig voordat hier verdere plan-ontwikkeling kan plaatsvinden.

De uit te voeren bodemsanering is onder te verdelen in het saneren van verontreinigingen met vloeibare stoffen als minerale oliën en met vaste stoffen als zware metalen.
De vloeibare verontreinigingen worden volledig verwijderd, maar voor de sanering van de verontreiniging door vaste stoffen heeft de projectontwikkelaar ervoor gekozen om het terrein niet volledig af te graven maar een leeflaagsanering uit te voeren. Deze geeft voldoende bescherming.

Breda, 15 juli 2009